Werkstraffen voor rellende feestgangers in bos Oudemirdum

Restanten van illegaal feest in bos Oudemirdum worden opgeruimd © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Het Openbaar Ministerie heeft werkstraffen geëist tegen de jongeren die op Koningsdag 2021 betrokken waren bij ongeregeldheden in het bos bij Oudemirdum. Hierbij raakte een agent gewond.
De ongeregeldheden deden zich voor op een moment dat de coronamaatregelen nog steeds van kracht waren. Iedereen moest om tien uur 's avonds binnen zijn.
Rond acht uur ontvingen de hulpdiensten een melding dat er brand was in het bos bij Oudemirdum. Er zouden 100 tot 200 mensen aanwezig zijn. De brandweer wilde niet zelfstandig ingrijpen en vroeg assistentie van de politie. De groep mensen werd gevraagd om weg te gaan, maar zo'n 50 tot 75 man had daar geen zin in.
Toen de politie een linie vormde, werd er met boomtakken, flessen en blikken naar de politie gegooid. Vier politieauto's raakten beschadigd. Een agent moest naar het ziekenhuis met een verwonding aan het hoofd.

Beangstigend

De situatie was zeer beangstigend voor de agenten. Omdat ze geen beschermende kleding droegen, moesten ze zich op een gegeven moment terugtrekken. Een van de agenten zei later dat hij zich zo bedreigd voelde, dat hij had overwogen om zijn wapen te trekken. De politie kreeg uiteindelijk hulp van de ME en een politiehelikopter.
De zes verdachten die donderdag voor de rechter verschijnen, komen uit Balk, Oudemirdum, Bakhuizen en Harich. Het zijn mannen in de leeftijd van 21 tot 37 jaar.

Zaken van twee verdachten uitgesteld

De zaak tegen de verdachte die de agent met een tak heeft verwond, is uitgesteld om de advocaat gelegenheid te geven de bodycam-beelden te bekijken.
De zaak tegen een andere verdachte is ook uitgesteld. Ook zijn advocaat wil de bodycambeelden bestuderen waarop zijn cliënt te zien is. Hij zou geweld hebben gebruikt en de groep hebben opgejut.

Drie feestgangers krijgen werkstraf

Tegen de eerste verdachte, een 23-jarige inwoner van Balk, is een werkstraf van 120 uur geëist. Hiervan zijn 40 uur voorwaardelijk. Hij zou een bierflesje naar de agenten hebben gegooid. De verdachte ontkent. De rechter ging mee in de eis van het OM. Alleen de voorwaardelijke straf kwam te vervallen.
Een 27-jarige inwoner van Bakhuizen heeft wel toegegeven dat hij een leeg bierblikje naar de politie heeft gegooid. Tegen hem heeft het Openbaar Ministerie 150 uren werkstraf geëist, waarvan 50 voorwaardelijk. De rechter legde hem 120 uur op.
Een verdachte uit Oudemirdum zou met een boomstronk hebben gegooid, en op de politie hebben ingeslagen. Een motorpolitie kreeg een klap tegen de helm. De verdachte weet daar niet veel meer van. Tegen hem is een werkstraf van 180 uur geëist, waarvan 30 uur voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. De rechter veroordeelde hem tot een werkstraf van 150 uur.
Een 21-jarige inwoner van Harich moet volgens het Openbaar Ministerie 150 uur aan het werk als straf. Daarnaast eist het OM drie weken voorwaardelijke celstraf. De man zou de meute hebben aangemoedigd en opgezweept. Ook zou hij in ieder geval drie bierflesjes naar de politie hebben gegooid. Hij ontkent. De uitspraak in deze zaak volgt later.

Schadevergoeding

Voor alle verdachten geldt ook de eis dat ze de schade bij de Politie Noord-Nederland en bij de gewonde agenten moeten vergoeden. Staatsbosbeheer heeft goed 7.000 euro schade. De organisatie heeft aangifte gedaan.