Schipper rammend vrachtschip Leeuwarden was 7 à 8 minuten buiten westen

Vrachtskip in de wijk Zuiderburen © Omrop Fryslân
De schipper, die vrijdag in de Leeuwarder woonwijk Zuiderburen terecht kwam met zijn vrachtschip Ilse-Marie, is ongeveer 7 of 8 minuten bewusteloos geweest. Afgelopen weekend is hij onderzocht in het ziekenhuis. Er is nog geen oorzaak van het ongeluk gevonden.
Dat vertelt Richard Hoekstra, de eigenaar van het schip. De schipper voelt zich prima en vaart ondertussen ook al weer op de Ilse-Marie. Eigenlijk wilde hij die vrijdag meteen weer aan het roer, maar toen moesten de onderzoeken nog plaatsvinden en had de schipper zijn papieren nog niet terug.
Eigenaar Hoekstra vertelt zijn beide schepen zes dagen per week in de vaart zijn. Dat gaat altijd volgens de regels. Zo ook afgelopen vrijdag.
De schipper hield zich aan de vaartijden en er was geen alcohol of drugs in het spel. Dat bevestigt ook de politie die de zaak in onderzoek heeft. Dat zo'n ongeluk gebeurt, is triest, maar het is volgens Hoekstra vergelijkbaar met een vrachtwagen op de weg. Ongelukken met vrachtauto's gebeuren vaker en zijn daarom minder groot nieuws.
De schade aan het Braksân © CAMJO media
Hoekstra is in ieder geval blij dat het in dit geval alleen om schade gaat aan voorwerpen en niet aan mensen. Voor de schade is hij al met de verzekeraar in de woonwijk geweest. De zaak loopt nu. Op enkele krassen na heeft de Ilse-Marie geen schade opgelopen.

Automatische piloot

Hoe het vrachtschip zo'n scherpe bocht in het Van Harinxmakanaal kon maken om vervolgens in de woonwijk te belanden, is volgens Hoekstra eenvoudig te verklaren: de automatische piloot. Het roer hoeft maar een tikje te krijgen en dan neemt de automatische piloot het over.
Het politieonderzoek naar het vaarincident loopt nog. Er is proces-verbaal opgemaakt tegen de schipper. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek bepaalt het Openbaar Ministerie of er een zaak van komt.