Boekekast presenteert Uitgesteld Geluk #1: 'Fjoerseelân', een verhaal van Bart Kingma

Bart Kingma © Omrop Fryslân
Boekekast, de literaire podcast van Omrop Fryslân en Boeken van Fryslân, sluit dit jaar aan bij Uitgesteld Geluk. Er worden acht nieuwe verhalen gepubliceerd, plus een interview met de schrijver. Het eerste verhaal is 'Fjoerseelân' van Bart Kingma.
Hetzelfde verhaal is voorgelezen bij Natuurboerderij It Kolkje in Makkum. In 'Fjoerseelân' beschrijft Bart Kingma een kleine groep mensen die overblijft, nadat de zee het land heeft overstroomd. Ze proberen te overleven en ontdekken dat verlangen maar ook angst nodig is om het leven de moeite waard te maken.
'Fjoerseelân' is het eerste verhaal van Uitgesteld Geluk.
Sjoerd Bottema leest het verhaal 'Fjoerseelân' van Bart Kingma voor © Laura Keizer
Van 7 mei tot en met 14 augustus worden 100 verhalen voorgelezen op paradijselijke plekken in Friesland. Het project is bedacht en georganiseerd door Leeuwarden UNESCO City of Literature.
De rode draad van alle verhalen is het zoeken naar schoonheid, naar het paradijs, tijdens en na de pandemie. De zeven andere verhalen die in de podcast Boekekast gepubliceerd gaan worden, zijn van Berber Bouma, Nicole van den Berg, Sietse de Vries, Welmoed Wijma, Nyk de Vries, Koos Tiemersma en Anita Terpstra.
Decamerone van Boccaccio © J.W. Waterhouse
Inspiratie vormt het boek 'Decamerone' van Giovanni Boccaccio, dat hij schreef in de 14e eeuw. Dat is een verzameling van honderd verhalen, verteld door tien jonge mensen die Florence ontvlucht waren vanwege de pest-epidemie.
In een buitenhuis brachten ze een paar weken door met het vertellen van verhalen aan elkaar. Om elkaar te vermaken, maar vooral om weer schoonheid en geluk terug te vinden. Dat is ook de bedoeling van Uitgesteld Geluk.
Utsteld Gelok © Lucas Kemper
Honderd auteurs uit Fryslân, Nederland en het buitenland hebben een nieuw verhaal geschreven met als thema 'het paradijs'. De verhalen worden door professionele vertellers voorgelezen in paradijselijke tuinen in Friesland. In het Nederlands, het Fries of het Engels. Het programma duurt altijd ongeveer anderhalf uur.
Elk die wil kan zelf een tuinstoeltje meenemen en ernaartoe gaan.
Boekekast is een literaire podcast van Omrop Fryslân en Boeken fan Fryslân, om schrijvers uit Friesland een podium te bieden en literatuur toegankelijker te maken.