Boek van graficus M.C. Escher geveild voor 85.000 euro

'Regelmatige vlakverdeling' van M.C. Escher © Zeeuws Veilinghuis
Het boek Regelmatige vlakverdeling van de Leeuwarder graficus M.C. Escher is geveild voor 85.000 euro. De directeur van Het Zeeuws Veilinghuis hield rekening met mogelijk een ton.
"De officiële richtprijs was zestig- tot tachtigduizend euro en we dachten dat de veiling door zou schieten tot honderdduizend, maar dat is niet gebeurd", meldt directeur René de Visser. Het boek werd geveild door Het Zeeuws Veilinghuis in Middelburg, Zeeland.
Het boek is voortgekomen uit een samenwerking tussen Het Veilinghuis en Karel Asselbergs, de secretaris van de bibliofiele stichting De Roos. Escher en Asselberg schreven elkaar veel brieven, die ook verkocht zijn.

M.C. Escher

Kunstenaar Maurits Cornelis Escher werd geboren op 17 juli 1898 in Leeuwarden. Hij is bekend geworden vanwege zijn houtsnijwerken, houtgravures en lithografieën. In zijn kunst speelde hij met de fundementen van de wiskunde. Bijvoorbeeld Klimmen en dalen, waarin hij de onmogelijk Penrose-trap afbeeldt met monniken.
In de jaren 1950-1960 kreeg Escher erkenning als kunstenaar, vooral in de Verenigde Staten. In 1972 is Escher overleden in Hilversum.
Escher zijn boek Regelmatige vlakverdeling gaat over de verdeling van vlakken, een van zijn fascinaties. In het boek gaat Escher in detail in op het onderwerp.
Het boek heeft zes gesigneerde afdrukken. Volgens De Visser gaan de boeken van Escher vaak voor een paar duizend euro in de verkoop. Het werk van Escher is gemaakt in oplage en zal daarom nog wel te zien zijn, vertelt De Visser.
M.C. Escher in 1968 © ANP
"Een groot deel van wat we verkocht hebben van Escher gaat naar Amerika, dat zie je niet meer terug", zegt De Visser.
Het valt hem op dat er steeds meer interesse is in het werk van Escher "Hij maakt kunst die veel mensen aanspreekt en dat zien we terug in de prijzen. Die blijven maar stijgen."