Provincie Fryslân wil miljoenen bezuinigen, onder andere op wegen en taal

Friso Douwstra op het wekelijkse persgesprek van Gedeputeerde Staten © Omrop Fryslân
De provincie Fryslân wil de komende jaren structureel 7,2 miljoen euro bezuinigen. Volgens gedeputeerde Friso Douwstra is dat nodig om te voorkomen dat de provincie in de rode cijfers belandt.
Bezuinigen betekent ook pijnlijke beslissingen nemen, zoals 1,6 miljoenen bezuinigen op het budget voor taal en cultuur met ingang van 2025. De provincie wil ook de provinciale wegen en vaarwegen soberder onderhouden.
Gedeputeerde Douwstra van financiën spreekt van een 'sobere en doelmatige' begroting. "Daar horen ook pijnlijke besluiten bij. Bezuinigen op taal en cultuur doe je liever niet, maar als het geld op is, kan het niet anders."
De financiële problemen worden veroorzaakt door corona, ontwikkelingen op stikstofgebied en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, zegt het provinciebestuur.

Geen geld naar vierde trein tussen Leeuwarden en Zwolle

De provincie wordt volgens Douwstra door de financiële realiteit van de kleinere begroting gedwongen om kritisch naar het eigen takenpakket te kijken. De provincie wil ook met ingang van 2024 stoppen met het financieren van de vierde trein die elk uur van Leeuwarden naar Zwolle rijdt.
"Wij willen een betrouwbare overheid zijn. Wij zullen ons daarom aan alle lopende afspraken houden", vertelt Douwstra. "Maar als zo'n afspraak voorbij is, kan dat betekenen dat een subsidie minder wordt, of wegvalt, zeker als het om een activiteit gaat die geen provinciale taak is."
Provinciale Staten zullen eind juni een besluit nemen over de 'sobere en doelmatige' begroting van Friso Douwstra.