Bewoners azc Drachten in protest: dertien keer verhuisd, maar geen duidelijkheid

Protest bij het azc in Drachten tegen de Immigratie- en Naturalisatiedienst © Omrop Fryslân
Ruim twintig bewoners van het asielzoekerscentrum in Drachten hebben dinsdag een protestactie gehouden bij een kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Ze vinden dat hun procedure te lang duurt.
Sommige vluchtelingen zitten al zes jaar in Nederland. Een van hen is Zahraa Alamari. Ze heeft in die tijd de Nederlandse taal goed onder de knie gekregen. "We willen meer aandacht van de IND. De mensen die hier in Drachten wonen, staan al heel lang op de wachtlijst."
Ze willen dat hun procedure voor een permanent verblijf opschiet. "We hebben geen BSN-nummer, geen huis, terwijl we al heel lang in Nederland wonen. Mensen zijn verwesterd, maar hebben nog steeds geen duidelijkheid over hun status. Het duurt zo lang voordat we een duidelijk antwoord krijgen."
Van andere vluchtelingen, die op andere plekken zitten, horen ze verhalen dat het daar heel anders gaat. "Sommige mensen hier zijn hier samen met anderen gevlucht naar Nederland. Degenen die nu in een azc in het zuiden wonen, hebben nu al een status. Die procedure is heel snel verlopen. Hier in het noorden wachten we nog steeds."
Ruim twintig azc-bewoners waren bij het protest:
Bewoners azc in protest tegen onduidelijkheid IND
De vluchtelingen kunnen bij het IND vaak geen papieren tonen. Logisch, legt Alamari uit. "Als je in een oorlog zit en je vlucht, dan neem je toch je papieren niet mee? Je zoekt veiligheid en neemt je familie mee. Alles hebben we achtergelaten."
Je moet doen wat het IND je opdraagt.
Zahraa Alamari
Het frustreert. "We komen naar Nederland en de IND vraagt ons om papieren. Hoe kunnen we daaraan komen, als we alles hebben achtergelaten? Heel irritant. We weten niet of we weg moeten of hier blijven. Soms weet je niet waar je heen gaat. Je moet doen wat de IND je opdraagt."
Zahraa Alamari woont al zes jaar in Nederland © Omrop Fryslân
Alamari komt zelf uit Irak. "Via Turkije ben ik naar Griekenland gevlucht, met meer dan zestig mensen op een kleine boot. Toen door andere landen gestroomd. Lopen, trein, auto, bus."

Verwesterd

Uiteindelijk is ze in Nederland beland, zo'n zes jaar geleden. "In die periode ben ik dertien keer verhuisd. Nu woon ik anderhalf jaar in Drachten. Ik heb hier de taal geleerd, dit is nu mijn land. Ik heb deze cultuur leren kennen, ik ben heel erg verwesterd."
Het protest heeft dinsdag niet direct resultaat opgeleverd. "Eén hand klapt niet, maar met heel veel mensen samen kunnen we wel klappen. Als je demonstreert, praat de politiek er misschien wel over. Eerst misschien een klein beetje, maar dat kan ons wel helpen."