Gedeputeerde over schrappen Doarpswurk: "Leefbaarheid geen kerntaak provincie"

Doarpswurk eerste slachtoffer van bezuinigingen provincie
Leefbaarheid is geen kerntaak van de provincie, terwijl die moet snijden in de kosten. Dat is de reden dat de provincie langzaamaan de subsidie voor Stichting Doarpswurk schrapt, zegt gedeputeerde Klaas Fokkinga.
Gedeputeerde Fokkinga windt er geen doekjes om: "Er is een opdracht gegeven vanuit het bestuursakkoord dat we structureel vijf miljoen moeten overhouden voor de volgende coalitie. Die zit er natuurlijk aan te komen. Daarnaast is er een structureel tekort van zo'n zeven miljoen euro per jaar."

Begroting doormidden

Kort gezegd: de provincie moet keuzes maken om de financiën op orde te krijgen. En dat valt nu in het nadeel van Stichting Doarpswurk. "Er is een tijd geweest dat de begroting heel groot was, maar die moeten we voor de volgende periode doormidden doen. Dan moet je zien wat je anders doet."
Wat zijn onze kerntaken? Dan komen we toch tot de conclusie dat Doarpswurk niet echt in de basis van de provincie ligt.
Gedeputeerde Klaas Fokkinga
"Het gaat er helemaal niet om dat Doarpswurk geen goed werk levert", zegt Fokkinga. "Absoluut niet. Maar de vraag is meer: wat zijn onze kerntaken? Dan komen we toch tot de conclusie dat Doarpswurk niet echt in de basis van de provincie ligt."

'Taak van gemeenten'

Volgens de gedeputeerde is leefbaarheid voor het grootste deel 'autonoom beleid' van de provincie Fryslân is. "Eigenlijk hoort die taak bij de gemeenten, die vormen de belangrijkste overheid als het om leefbaarheid gaat. Het steunen van Doarpswurk valt dan ook niet direct onder de provinciale kerntaak."
Wel wijst Fokkinga erop dat er al tijden plannen zijn om voor de doelstellingen van Doarpswurk een nieuw netwerk op te zetten. "In september 2018 hebben de Staten al in een beleidsbrief gezegd om de subsidierelatie met Doarpswurk af te bouwen. En met de gemeenten en andere betrokken instanties zoals Streekwurk een nieuw netwerk van ondersteuning vorm te geven. Daar zijn we nu mee bezig."

Transitie

De steun aan Doarpswurk wordt dus langzaamaan afgebouwd. "De Staten hebben wel duidelijk gezegd dat je niet het kind met het badwater moet wegspoelen, daarom hebben wij ook gezegd dat we langzaamaan in transitie naar het netwerk gaan. Daar trekken we zo'n 3,5 jaar voor uit."
Gedeputeerde Klaas Fokkinga bij de Doarpsbrûsdei van Doarpswurk in maart © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Voorzitter Doeke Anne Fokkema van Doarpswurk heeft aangegeven juist in onzekerheid te zitten over dit nieuwe netwerk. Doarpswurk heeft ideeën ingediend, maar daar heeft de provincie volgens Fokkema nog niet op gereageerd. Het verbaasde de voorzitter: gooi geen oude schoenen weg, voordat je nieuwe hebt, gaf hij aan.