Historische aak Dokkumer Nije Silen zoekt bemanning: 'Het is een prachtding'

Histoaryske aak siket bemanning
Zeilen op een ouderwets houten vissersschip. Wie wil dat nou niet, zou je denken. Toch ligt de aak De Drie Gebroeders al tijden aan de wal, omdat er geen bemanning is.
"Pas op de opstap, hoor. De brug ligt nog aan de andere kant van de haven." Met een klein sprongetje klimt Auke Heeringa op de aak. Het schip de WL19 dat ook wel bekend staat onder de naam de Wierumer aak is 15 meter lang. Het ligt zachtjes te deinen op het water bij Dokkumer Nije Silen.
Aak De Drie Gebroeders © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Het houten kunstwerk ligt te lang aan de wal, vindt Auke. "De aak is gebouwd naar voorbeeld van een schip uit 1871, dat met een storm yn 1883 verging. In 2008 was de replica klaar en werd er veel mee gevaren. Toen de mensen ouder werden, heb ik het overgenomen."
Auke Heeringa bij de aak De Drie Gebroeders © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
"Er zijn nu nog zo'n tien vrijwilligers die meehelpen op het schip. Die worden natuurlijk ook ouder. Zo langzamerhand dunt het behoorlijk uit. We zijn op zoek naar nieuwe mensen. Het maakt mij niet uit wat, als ze maar met plezier op zo'n oud schip werken en varen."
Verslaggever Willem Vermeltfoort bij de aak
Het schip nabouwen kostte indertijd zeven ton. Het werk werd gedaan bij het Garnalenfabriekje in Moddergat door werklozen als een re-integratieproject.
Auke vindt het zonde dat het schip aan de wal ligt en niet wordt gebruikt. "Het is zo'n mooi ding. Als je bedenkt dat men dit vroeger van een boom kon maken. Alles zonder machines en alleen maar met hamers."
Auke Heeringa over de aak
Zaterdag is er een open dag op de aak. Dan hoopt Auke genoeg mensen te vinden die enthousiast zijn over het schip. "Ik moet een stuk of vijf hebben die willen meehelpen. Daarna kunnen we mooi naar het Lauwersmeer varen."