Aardwarmteput Leeuwarden levert minder op dan gehoopt, twijfel over toekomst

De ierdwaarmte-ynstallaasje by Ljouwert © Omrop Fryslân, Remco de Vries
De put voor aardwarmte bij Leeuwarden levert minder warm water op dan verwacht. Dat blijkt uit de nieuwste resultaten van proefboringen die in april zijn uitgevoerd.
De tegenvallende opbrengst is een flinke domper voor de partners die samenwerken in het project 'Geocombinatie Leeuwarden'. De komende vier weken wordt bekeken hoe het nu verder moet.
De eerste test in oktober vorig jaar viel tegen en leverde veel minder warm water op dan gehoopt. De projectpartners waren toen bang dat het project niet door kon gaan.
In de maanden daarna is de capaciteit van de pompinstallatie flink vergroot in de hoop dat er nu wel genoeg water kon worden opgepompt. Volgens de projectpartners moest dat kunnen omdat de put goed en groot genoeg is.
We hadden liever een andere boodschap gehad uit de testen.
Woorvoerder Gert Schurer van Geocombinatie Leeuwarden
Dat blijkt nu tegen te vallen, vertelt woordvoerder Gert Schurer. Er is wel een verbetering van de opbrengst vergeleken met oktober. Maar die is niet zo groot als gehoopt. "De put heeft een beperkte capaciteit. We moeten nu de komende vier weken met behulp van techneuten en specialisten kijken hoe we de opbrengst kunnen verhogen zodat het project verder kan."
Het doel van het project is om genoeg warmte op te wekken voor zo'n 8000 huishoudens. Ziekenhuis MCL en de Achmeatoren in Leeuwarden zijn al als afnemers vastgelegd. De vraag is nu of dat goed komt.
Schurer zegt dat het draagvlak bij de partners (Shell, Ennatuurlijk, EBN en Dijkstra Draaisma) groot is. "Het zou prachtig zijn als het project door kan gaan en die hoop is er ook nog steeds. Maar we hadden liever een andere boodschap gehad uit de testen. Dat mag duidelijk zijn.