De app en website van Omrop Fryslân zijn vernieuwd, maar wat is er veranderd?

© Omrop Fryslân
Omrop Fryslân heeft de app en website volledig vernieuwd. Daarmee is het nog gemakkelijker het Friese nieuws te volgen op je telefoon, tablet en computer. Maar wat is er precies veranderd? We zetten de belangrijkste vernieuwingen op een rijtje.

Zelfde uiterlijk op app en website

Met de lancering van de vernieuwde app en website is het uiterlijk van beide gelijkgetrokken. Beide zien er nu hetzelfde uit. Het grootste deel van de Omrop Fryslân-lezers leest het nieuws via de mobiel. Hier is rekening mee gehouden in het ontwerp, de vernieuwde website is daarom smaller.

Gemakkelijk schakelen tussen Fries en Nederlands

De app en website van Omrop Fryslân is voor het grootste gedeelte tweetalig, alle artikelen zijn zowel in het Fries als in het Nederlands te lezen. Als gebruiker kun je bij het eerste bezoek een keuze maken tussen beide talen en deze keuze wordt ook opgeslagen voor je volgende bezoek.
In een artikel kun je ook wisselen tussen de talen, dat doe je door op het vlagje bovenaan te klikken. De volledige taalinstelling veranderen kun je in de app simpelweg door te drukken op 'Meer'. Op de website klik je op 'Instellingen' rechtsboven.
Een speciaal blok met sportnieuws © Omrop Fryslân

Meer onderscheid in onderwerpen

Vooral geïnteresseerd in sport? Of alleen de artikelen van FryslânDOK lezen? Het nieuws vinden en lezen wordt nu een stuk makkelijker. Door speciale themablokken is er meer onderscheid in onderwerpen. De themablokken staan gewoon op de voorpagina en zie je bij het naar beneden scrollen.

Notificaties in het Nederlands of Fries

In de app zijn bij belangrijk nieuws de notificaties voortaan ook in het Nederlands verkrijgbaar. Dat was voorheen alleen in het Fries beschikbaar. De keuze tussen nieuws en sportnieuws is er natuurlijk ook nog steeds. De notificaties zijn aan te zetten aan via 'Instellingen' in het appmenu.
Donkere modus in de Omrop-app © Omrop Fryslân

Donkere modus in de app

In de app kun je kiezen voor de zogenaamde 'donkere modus'. Dit kan fijner zijn voor je ogen. De donkere modus zet je aan door rechtsonder op 'Meer' te drukken en daarna op 'Instellingen'. Als je op 'Donkere modus' klikt, kun je kiezen tussen 'automatisch', 'aan' en 'uit'. Bij 'automatisch' volgt de app de instellingen van je telefoon.

De mensen van de Omrop in de 'wie is wie'

Ook zo benieuwd hoe die verslaggevers van radio en televisie eruit zien? Zoek ze op in de 'wie is wie'. Hier is een groot deel van medewerkers van de redactie en andere afdelingen te vinden. De 'wie is wie' is op de website in het menu onderaan te vinden en in de app via 'Meer'.

Lettergrote aanpassen

De lettergrootte kun je in zowel de app als op de website groter en kleiner maken. In de app kun je het aanpassen door op 'Meer' te drukken en daarna op 'Instellingen' en 'Lettergrootte'. Op de website klik je op 'Instellingen' en 'Lettergrootte'. Deze keuze wordt opgeslagen voor de volgende bezoeken.
De instelling is ook tijdelijk te veranderen door bij een artikel op de AA-tjes rechtsboven te klikken.
Uiteraard zijn ook de meeste oude en vertrouwde functionaliteiten op de vernieuwde app en website terug te vinden.

Weer en verkeer direct bij de hand

Bovenaan in de app en de website is meteen de laatste informatie over het weer en het verkeer te vinden.
Een 'appke' sturen naar Omrop Fryslân © Omrop Fryslân

Een bericht naar de studio sturen

Via de app kun je een appje sturen naar de studio. Om bijvoorbeeld een plaat aan te vragen om mee te praten over het nieuws. Dat kan nu ook via de website. Klik op 'Appke' bovenin en laat jouw berichtje achter.

Alles live volgen of op een ander moment

Door op het 'Live'-icoon onderaan (mobiel) of rechtsboven (desktop) te klikken, zie je wat er op dat moment live te horen en te zien is. Op zowel radio, televisie als livestream. Via diezelfde knop vind je een gids met daarin een overzicht en planning van de komende programma's.
Wil je een programma later horen of zien? Zoek het programma dan in de gids op, of kijk onder het kopje 'Programma's'.

De Omrop-app op een ouder toestel

De vernieuwde app zal niet op elke telefoon of tablet werken. Vooral als het apparaat al wat ouder is en niet meer beschikt over een van de laatste besturingssystemen.
Voor de vernieuwde app heeft je Android telefoon of tablet minimaal Android 6.0 of hoger nodig. Voor iPhone of iPad is dat iOS 12.4 of nieuwer.
Kan je toestel dat niet? Dan is een andere simpele oplossing: zet de Omropwebsite met een snelkoppeling op het beginscherm. Dat werkt zo: ga in de browser, zoals Chrome of Safari, naar www.omropfryslan.nl. Androidgebruikers klikken daarna op de drie puntjes rechtsboven en selecteren dan 'Toevoegen aan startscherm'.
Heb je een iPhone of iPad? Klik dan in Safari op de deelknop en selecteer 'Zet op beginscherm'. De website is dan met één druk op de knop op te roepen.

Ook de vernieuwde app downloaden?

De Omrop-app is er voor gebruikers van Android en iOS (iPhone en iPad). Iedereen die de app al op zijn of haar telefoon of tablet heeft staan, hoeft die niet opnieuw te downloaden. De update gaat meestal automatisch en anders is dat simpel te doen via de appstores.
De app nog niet op je mobiel? Androidgebruikers kunnen de app hier downloaden en Applegebruikers doen dat hier.

Vragen, opmerkingen of problemen? Laat het ons weten!

Heb je problemen, opmerkingen, vragen of klachten over onze vernieuwde website en app? We helpen je graag verder. Vul het formulier in op deze pagina en zo nodig nemen we contact met je op.