Wieken windpark Nij Hiddum-Houw zichtbaar: "Landschap van de 21e eeuw"

Een van de molens van het nieuwe windpark © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Het nieuwe windmolenpark Nij Hiddum-Houw bij Zurich is sinds dit weekend zichtbaar in het landschap. De wieken van de eerste windmolen zijn geplaatst.
Het doel is dat het windpark eind dit jaar helemaal klaar is. Afgelopen week werden de wiken met een speciaal transport naar Zurich gebracht. Van de 16 oude kleinere windmolens zijn de meesten al afgebroken.

"Efficiënter en rustiger"

Het nieuwe park bestaat uit 9 grote exemplaren. Volgens woordvoerder Robert Portier van energiebedrijf Vattenfall is het zeer belangrijk. "De oude windmolens produceerden samen minder dan de negen nieuwe. Dus is vervanging simpelweg efficiënter."
Bovendien zou de nieuwe situatie beter zijn voor het beeld. "Zestien of negen molens in een landschap, dat is nogal een verschil. Bovendien draaien de grote molens langzamer en dat voelt wat rustiger voor de omgeving."
Dit hoort bij het landschap van de 21ste eeuw.
Robert Portier (Vattenfall)
Het windmolenpark levert energie voor 46.000 huishoudens. Met de bladen erbij zijn ze 177 meter hoog en van ver te zien: "Ik kan me voorstellen dat niet iedereen het mooi vindt. Maar we willen met z'n allen van het gas af en willen duurzame energie. Dit hoort bij het landschap van de 21ste eeuw."
Wieken van een van de nieuwe windmolens © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De grote windmolens zijn een plan van de provincie. Het plan heeft al jaren geleden gestalte gekregen. Huidige windmolens leveren steeds minder megawatts op, zegt de provincie. Dat komt doordat ze ouder worden. Bovendien is de verwachting dat kleinere windmolens zullen verdwijnen.
De bouw van het nieuwe windpark heeft lang op zich laten wachten. Er was veel verzet tegen, maar in januari 2020 schoof de Raad van State de bezwaren van tafel.