liveblog | 14 mei

Sportblog: Broekstra ljept verder dan senioren, waar Galama winst pakt

In dit liveblog blijf je op de hoogte van de Friese sport op 14 en 15 mei. Met vandaag onder andere:

  • De volleybalsters van VC Sneek winnen van Regio Zwolle;
  • Ljeppers wennen op eerste seizoensstrijd: Galama wint;
  • Nyck de Vries kampt met onderstuur en eindigt 10e;
  • Strijd tussen Sneek en Buitenpost beslist met 3-2;
  • Harkemase Boys nemen 2-3 winst mee uit Harderwijk.
Bijgewerkt: 14 mei, 22:52
zaterdag 14 mei
22:50

Dat was het voor vandaag!

Tot zover het Friese sportnieuws van 14 mei. Morgen zijn we er weer, met onder andere:
Tot morgen!
22:33

Volleybalsters van VC Sneek worden derde van Nederland

VC Sneek is derde van Nederland geworden. In de strijd om die derde plaats werd zaterdagavond Regio Zwolle verslagen.
VC Snits (argyffoto) © Orange Pictures
In de eerste set stonden ze nog achter met 22-15, maar ze wonnen toch met 24-26. In de tweede set ging de winst ook naar Sneek, met 22-25.
In de derde set kreeg VC Sneek drie matchpoints. Toch ging de winst naar Zwolle met 28-26. Ook de vierde set ging naar Zwolle. De beslissende vijfde set werd echter gewonnen door Sneek met 15-8.
21:53

LDODK wint thuis van DeetosSnel

De korfballers van LDODK hebben met mi 19-15 gewonnen van hekkensluiter DeetosSnel uit Dordrecht, in de ereklasse A. Het was een thuiswedstrijd voor de ploeg.
21:37

Galama wint eerste seizoenswedstrijd fierljeppen

Ysbrand Galama uit Workum is met 18.45 meter in zijn tweede finalesprong winnaar geworden bij het fierljeppen bij de senioren. Buitenpost was strijdtoneel van de eerste wedstrijd in de eerste klasse. Het was een mooie sprong voor Galama, al kwam het nog niet bij zijn persoonlijk record van 21.53 meter in de buurt.
© Gerrit de Boer
17:20

Slechte race voor Nyck de Vries: 10e plaats

In de zevende rit van de Formule E is coureur Nyck de Vries op een tiende plaats geëindigd, + 6.602 achter de winnaar, Edoardo Mortara uit Zwitserland. De Belgische Stoffel Vandoorne kwam op de derde plaats terecht.
Het lukte De Vries niet om posities omhoog te schuiven. Hij kampte met 'onderstuur': de auto stuurde minder goed dan hij wilde. Met de tiende plaats kon hij nog wel een punt pakken, waardoor hij nu op een achtste plek staat in het seizoen. Nyck de Vries is de titelverdediger. De eerste race van dit seizoen won hij, maar de races daarna ging het minder.
17:01

Strijd tussen Sneek en Buitenpost eindigt in 3-2

Sportpark De Swadde was zaterdag het strijdtoneel van het duel tussen VV Buitenpost en ONS Sneek. In de eerste minuten volgden al voor beide ploegen kansen, maar beide keren belandde de bal niet in de goal. In de 23ste minuut wist aanvoerder Berend Schootstra de 1-0 wél binnen te koppen voor Buitenpost, vanuit een hoekschop.
Pas twintig minuten later wist Han van Dijk voor ONS de gelijkmaker te maken. Hij kopte de bal in de goal, ook vanuit een hoekschop. De vreugde voor ONS duurde niet lang, want twee minuten daarna volgde weer een goal voor Buitenpost. Met 2-1 gingen de voetballers de rust in.
Daarna was het weer aan ONS: een voorzet van Steyn Potma kwam uiteindelijk in de goal terecht, nadat het van richting veranderde. De thuisploeg wist de stand op 3-2 te zetten in de 64ste minuut. Dat werd ook de eindstand van de voetbalstrijd tussen de twee Friese ploegen.
V.V. Buitenpost (archieffoto) © Orange Pictures
16:33

Lang gelijk op voor Harkemase Boys, maar het slot biedt verlossing

Harkemase Boys nam het zaterdag in sportpark De Strokel Harderwijk op tegen VVOG Harderwijk. Een warme wedstrijd, waarbij de sproeiers naast het veld aan stonden en er extra drinkpauze werd gehouden.
Het duel begon slecht voor Harkemase Boys, al na een halve minuut viel de eerste goal. Jeremy de Graaf van VVOG kwam vrij te staan en kon de bal makkelijk in de goal koppen. Even later kreeg De Graaf weer een kans, maar deze keer kon Harkemase Boys op tijd ingrijpen.
Wat de ploeg ook probeerde, echt een grote kans konden de spelers uit Harkema nog niet pakken. De acties werden weggekopt of belandden in de handen van de keeper. De voetballers gingen met een 1-0 achterstand de rust in.
Kian Visser (archieffoto) © Orange Pictures
Na de rusttijd wist Harkemase Boys weer ternauwernood te ontsnappen aan een tegenval. Een hard schot van VVOF vloog naast de kruising na een goede aanval. Het leek alsof beide ploegen een versnelling hoger speelden na rust. Dat wierp zijn vruchten af, want in de 52ste minuut viel uiteindelijk de eerste goal voor Harkemase Boys. Jari Slort kreeg de bal in de verre hoek. De keeper ging er vanuit dat de bal zou overvliegen, of tegen de lat kwam, maar dat was niet het geval.
Ruim tien minuten later volgde de 1-2. Het lukte Jhurrey Margaritha om de bal vrij in te koppen bij de tweede paal. Maar ook de gelijkmaker volgde weer. Door slordigheid bij Harkemase Boys kon VVOG een goede aanval opzetten.
Met nog ruim tien minuten te gaan werd het spannend. Maar in de 88ste minuut volgde een verlossende 2-3 voor Harkemase Boys. Mart Bloeming tikte de bal binnen, die de bal via Kian Visser kreeg. De ploeg van Harderwijk probeerde nog uit alle macht om een doelpunt te maken, maar dat lukte niet. De voetballers van Harkema namen de winst met de bus in.
16:01

Kaatsen: dames hoofdklasse

In Oenkerk werd zaterdag gekaatst in de hoofdklasse dame. Het partuur van Wybrig Bakker, Larissa Smink en Melissa Hiemstra stond verrassend als finalist tegenover Ilse Tuinenga, Sandra Hofstra en Gerde Lycklema á Nijholt.
12:54

Roeland ten Berge weg bij dames sc Heerenveen

Roeland ten Berge verruilt komend seizoen de voetbalsters van sc Heerenveen voor die van PEC Zwolle. De 45-jarige trainer/coach volgt bij de eredivisionist Joran Pot op, die naar FC Twente Vrouwen vertrekt. Ten Berge was de afgelopen vijf seizoenen werkzaam bij sc Heerenveen Vrouwen. Hij tekent in Zwolle een contract voor een jaar.
Ten Berge, tevens werkzaam als docent bij de KNVB, was eerder actief als trainer in het amateurvoetbal bij de mannen. Hij zat op de bank bij onder andere DVS '33, Excelsior '31 en Berkum. "Voor mij was het na vijf jaar tijd voor iets nieuws", meldt Ten Berge via zijn nieuwe club.
vrijdag 13 mei
12:01

Vrouwen sc Heerenveen blijven een-na-laatste

De voetbalvrouwen van sc Heerenveen kwamen vrijdagavond al in actie. Op bezoek bij PEC Zwolle werd er met 1-1 gelijkgespeeld. Merel Bormans maakte in de zestiende minuut het enige Friese doelpunt.
Door het gelijkspel blijft Heerenveen met nog een wedstrijd te gaan op de achtste en een-na-laatste plaats in de eredivisie.
De vrouwen van sc Heerenveen vieren hun doelpunt © Orange Pictures
12:00

De sport van vandaag

Het is matchday voor onder andere de beste Friese amateurvoetballers, fierljeppers in de eerste klasse en Nyck de Vries. Dit is de sport die Omrop Fryslan vandaag volgt:
Ysbrand Galama © Martin de Jong Fotografie