Nieuwe Museum Arnhem bekleed met 82.000 Friese tegels

Het Museum Arnhem werd vrijdag na een verbouwing van vijf jaar feestelijk geopend door burgemeester Ahmed Marcouch. Een bijzonder moment voor Koninklijke Tichelaar in Makkum, want de buitenkant van de nieuwe museumvleugel is volledig bekleed met hun tegels.
Het nieuwe Museum Arnhem © Tichelaar
In totaal zijn er 82.000 tegels gebruikt van vijftien bij vijftien centimeter. De opening markeert voor de Koninklijke Tichelaar het einde van een lang proces, want de tegels zijn allemaal met de hand gemaakt en voorzien van dertien verschillende soorten glazuur.
"Het uiteindelijke resultaat is fantastisch. Iedereen is er ontzettend blij mee en vindt het een prachtig gebouw geworden", zegt Jan Kok, commercieel directeur van het Friese bedrijf.
Het nieuwe Museum Arnhem © Tichelaar
Het is ook een kostbaar werk geworden, want ook in deze sector stijgen de prijzen snel. "Dat is natuurlijk een groot item", zegt Kok. "Maar dat geldt natuurlijk voor alle industrieën. Alle producten en zeker ook energie is daar een belangrijk onderdeel in. Maar dat geldt ook voor de mineralen en voor de onderdelen van het glazuur."
"Maar iedereen begrijpt de situatie, dus dan probeer je altijd naar oplossingen te zoeken", zegt Kok, die blij is dat ze deze klus hebben gekregen. "Absoluut is dit een visitekaartje van Tichelaar."
"Zeker omdat de architectuur bijzonder is in combinatie met de keramiek. En tegelijkertijd is er gebruik gemaakt van de oude architectuur, zoals het museum was."

Niet stilzitten

De werknemers bij Tichelaar hoeven niet bang te zijn voor een zwart gat nu deze opdracht erop zit. Ze hebben alweer diverse grote opdrachten binnengehaald, zoals het betegelen van het Huis van Delft en ook een groot mediabedrijf heeft gevraagd om de buitenkant van hun hoofdkantoor te laten bekleden.