Twee Friezen aangehouden voor handel in zwaar vuurwerk

De politie heeft twee Friezen aangehouden na de vondst van 200 kilo zwaar professioneel vuurwerk. De vondst werd gedaan bij een 'pseudo-aankoop' in Heerenveen door de politie.
Zwaar vuurwerk (ter illustratie) © ANP
Een 55-jarige vrouw uit Wolvega en een man van 35 uit Heerenveen zijn aangehouden. Dat gebeurde al begin april, maar de politie heeft het nu pas bekendgemaakt.
De politie had informatie gekregen dat de twee mogelijk illegaal handelden in zwaar vuurwerk. Daarop heeft de politie een nepaankoop op touw gezet, waarbij de twee verdachten zijn aangehouden.

Kinderen bij het vuurwerk

Bij doorzoekingen daarna in een bedrijfspand, twee voertuigen en een huis werden partijen zwaar vuurwerk gevonden, waaronder cobra's. "In de woning waar deze explosieven werden aangetroffen, verblijven ook kinderen", schrijft de politie.
Naast het vuurwerk heeft de politie nog contant geld, twee auto's en twee telefoons in beslag genomen. De twee verdachten zitten momenteel niet vast, ze moeten zich later voor de rechter verantwoorden.

Meer aanhoudingen

Bij verder onderzoek heeft de politie op verschillende locaties nog eens ruim 1.000 kilo professioneel vuurwerk in beslag genomen. Daarbij zijn nog drie mensen aangehouden, uit Amersfoort, Voorburg en Tilburg.
Die laatste man wordt door de politie ook in verband gebracht met een levering van professioneel vuurwerk in Noord-Nederland.