Een nieuw schoolgebouw in krimpgebied: Oosternijkerk opent de Wrâldwizer

Na meer dan een jaar bouwwerkzaamheden is het zover: het nieuwe schoolgebouw in Oosternijkerk opent voor het eerst zijn deuren. In kindcentrum de Wrâldwizer komen schoolkinderen, peuters en kinderopvang samen.
Het nieuwe schoolgebouw, in maart nog in aanbouw © Wrâldwizer
De regio rondom Oosternijkerk kampt al een poos met teruglopende leerlingenaantallen. In 2006 sloot De Tarissing in Nes de deuren, de kinderen van die school kwamen bij CBS Foeke Sjoerds Skoalle in Oosternijkerk terecht.
Daarmee hield het nog niet op, legt directeur Michelle van der Sluis van de Wrâldwizer uit. "De omgeving had te maken met krimp. Daarom hebben wij onderzocht of er samenwerking mogelijk was met twee andere scholen."
Het ging om de scholen van Metslawier en Niawier. Metslawier koos uiteindelijk een andere weg, maar de school van Oosternijkerk fuseerde in 2018 wel met CBS By de Boarne uit Niawier. Beide scholen vielen toen al onder Stichting Arlanta.

Nieuwbouw voor 180 kinderen

Toen vervolgens de kinderen bijeen moesten komen, kwam het vraagstuk van een nieuw schoolgebouw. De onderbouw kreeg een tijdelijke plek in dorpshuis De Terp in Oosternijkerk en de bovenbouw kwam in het oude schoolgebouw in Niawier.
Daarna is de oude school van Oosternijkerk gesloopt en in maart 2021 begon de bouw van het nieuwe kindcentrum. In het nieuwe gebouw komen straks zo'n 180 kinderen, ook van de peuters en kinderopvang. Een grote school dus, voor kinderen uit Oosternijkerk, Niawier, Nes, Wetsens en omgeving.
De kinderen van groep 7 mochten in april meehelpen met de verhuizing © Wrâldwizer
De bouw van een nieuwe school kon uit voor de gemeente en Stichting Arlanta. "Daar is wel bewust over nagedacht: er is niet alleen een school van gemaakt, maar een kindercentrum. Daarom zitten ook de peuters, kinderopvang en de voor- en naschoolse opvang. En de GGD, bibliotheek en muziekcentrum Opus 3 zijn er actief. Zo kunnen we wat breeds bieden."
Directeur Michelle van der Sluis van de Wrâldwizer
Op het schoolterrein is een 'natuurplein' ingericht, met speel- en klimmateriaal. Van der Sluis: "We hebben negen ruimtes in het nieuwe gebouw. Een deel voor de peuterspeelzaal en de kinderopvang, en daarnaast zeven instructielokalen. In de school is een samenspeelplein, een stilteleerplein en een speellokaal."
Het nieuwe gebouw in maart van binnen © Wrâldwizer
Er zijn vrijdag allerlei festiviteiten op de school voor de opening. 's Ochtends waren alle schoolkinderen, ouders en gasten welkom bij de officiële opening, waar ook wethouder Jouke Douwe de Vries van Noardeast-Fryslân bij was.

Festiviteiten

Er is stellopen, er worden workshops van de muziekschool en de bibliotheek gegeven en 's middags gaan de oudere kinderen met film bezig. Voor de volwassenen is er koffie en gebak en in de namiddag zijn de deuren ook open voor alle andere dorpsbewoners en belangstellenden.