Schipper vrachtschip ramt steigers in Leeuwarder woonwijk

Het vrachtschip Ilse-Marie heeft vrijdagochtend vernielingen aangericht in de Leeuwarder woonwijk Zuiderburen. De eigenaar van het schip zegt dat de schipper onwel is geworden.
Beelden van de schade die het schip heeft aangericht:
Het schip, dat vrijdagochtend over het Van Harinxmakanaal voer, heeft aan het Braksân diverse steigers en bootjes geramd. Er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.
"De schipper is onwel geworden", vertelt eigenaar Richard Hoekstra. "Zijn vriendin was erbij, ze hebben water over hem heen gegooid. Daarna hebben ze hem onderzocht, later moet hij naar het ziekenhuis."
Uit voorlopig onderzoek van de politie blijkt ook dat de schipper onwel is geworden. Woordvoerder Thomas Aling vertelt dat de schipper nog wordt gecontroleerd door een huisarts. De schipper is getest op alcohol en drugs, daar zijn geen sporen van gevonden.
Verslaggever Arjen Bosselaar en Thomas Aling van de politie
"We weten het dus nog niet zeker, we zijn ook andere zaken nog aan het onderzoeken", zegt Aling. Van belang is wel dat het schip een scherpe bocht moest maken. "Het klopt dat zo'n groot schip een bijzondere verrichting moet maken om daar terecht te komen."
Dat wordt dan ook onderzocht. "Ook al val je bijvoorbeeld in slaap, dan moet je nog wel net op het juiste moment het roer een zwengel geven om het schip er zo in te laten varen. Vraagtekens alom, daarom heeft de politie het in onderzoek."

Politie doet oproep

"We zijn nu bezig met buurt- en technisch onderzoek", zegt Aling. "We doen ook de oproep aan iedereen om filmpjes op te sturen hiervan." Aling bevestigt dat anderen op het schip de schipper weer bijgebracht hebben.
Hoekstra is blij dat er niemand gewond is geraakt. "Gelukkig is de schade alleen materieel, dat wordt allemaal gedekt."

Alles weggevaagd

Robert Blonk woont in de wijk, het ongeluk gebeurde bij hem achter huis. "Ik werd wakker en hoorde een enorme herrie. Ik zag een enorme rijnaak in m'n tuin varen. Volgens mij heeft-ie op volle vaart alles hier weggevaagd."
Deze bewoner zag het gebeuren:
Blonk is een van de omwonenden die schade heeft. "De steigers en de boten die eraan hingen. Bij mij, bij m'n buren en verderop nog meer. De tuin is nog wel redelijk, maar de steiger en de beschoeiing is allemaal weg."

Schok

De hele buurt is wakker worden en staat nu in de tuin. "Een sleepboot lag bij de buren aangemeerd, die ligt nu aan de overkant."
Blonk weet zelf niet goed wat er gebeurd is. Hij is geschrokken. "Eerst geloof je het niet zo goed. Maar nu is het wat rustiger en ben ik aan het trillen."
Het schip van 70 meter lang en 8 meter breed is om 8.20 uur het Braksân weer uit gevaren. Nu vaart de Ilse-Marie weer op het Van Harinxmakanaal. De politie onderzoekt het incident.
De route van het schip © Marine Traffic