Evenementen komen onder druk te staan; er zijn te weinig beveiligers

Grote en middelgrote evenementen kunnen de komende zomer erg onder druk komen te staan, omdat de beveiliging niet rond te krijgen is.
De Snitswike © ANP
Beveiligingsbedrijven worstelen met een groot tekort aan personeel. Hans Nieuwenhuis van Security Noord zegt dat bijvoorbeeld de Sneekweek wel eens problemen kan krijgen met het regelen van genoeg beveiligers. Maar ook evenementen als de Tall Ships Races en de PC zullen het moeilijk krijgen met het rond krijgen van de beveiliging, is de verwachting van Nieuwenhuis.

Ander werk in coronatijd

In coronatijd hebben veel mensen die in de beveiliging werkten een andere baan gezocht omdat ze niet meer konden worden ingezet bij evenementen.
Deze mensen zijn niet teruggekomen. Bij het bedrijf van Nieuwenhuis krijgen ze de aanvragen nog net rond, maar hij wacht met spanning op de zomer. Volgens hem zal het er misschien wel op neer kunnen komen dat sommige evenementen moeten worden afgelast.
Hans Nieuwenhuis
Er zijn ook meer aanvragen dan voor de coronaperiode. Hoe dat kan, weet de beveiliger niet, maar wel dat de vraag en aanbod niet meer op elkaar aansluiten.

Hogere eisen

De overheid zou een rol kunnen spelen in een oplossing voor deze tekorten. De eisen voor evenementen zijn veel hoger dan vroeger. Minder beveiliging is volgens Nieuwenhuis niet realistisch. "De tijden zijn anders dan 15 jaar geleden. Er is veel geweld bij bijvoorbeeld tentfeesten."
Wel zouden gemeenten soepeler kunnen omgaan met wie beveiligingsbedrijven mag inhuren. Beveiligers moeten aan veel eisen voldoen, maar dat zou wel wat soepeler kunnen, vindt Nieuwenhuis. Dan kun je meer mensen inzetten op vrijwillige basis of als betaalde kracht zegt hij.