Kinderen moeten voorrang krijgen bij overplaatsing uit grote opvanglocaties

Kinderen moeten voorrang krijgen bij de overplaatsing van vluchtelingen van grote opvanglocaties naar kleinere locaties. Daarover heeft de Tweede Kamer dinsdag een motie aangenomen. In het WTC in Leeuwarden zitten momenteel zo'n 120 kinderen.
Kinderen moeten voorrang krijgen bij overplaatsing:
In de motie staat dat grootschalige opvang voor vluchtelingen, zoals in het WTC in Leeuwarden, niet een geschikte plek is voor kinderen. De motie was ingediend door Marieke Koekkoek van Volt.
Arja Oomkens, specialist kinderrechten bij UNICEF, heeft met de kinderen in Leeuwarden gesproken. "Ze vertelden ons over gevoelens van stress, angst en onzekerheid. Maar ook over pesten en niemand hebben om mee te praten."
Wij vinden echt dat de opvang ongeschikt is voor kinderen om te verblijven. Iedereen kan elkaar horen, er is geen privacy.
Arja Oomkens, specialist kinderrechten bij UNICEF
Vluchtelingen in de opvang klagen bovendien over te weinig privacy. Oomkens vindt dat terecht: "Wij vinden echt dat de opvang ongeschikt is voor kinderen om te verblijven. Iedereen kan elkaar horen, er is geen privacy. De slaapkamers worden gescheiden door een paar schotjes."
© Leo Middelsé, Lennard Geerts
In de motie staat dat de grootschalige opvang zoals in het WTC "niet voldoet voor kinderen die een stabiele, rustige en veilige omgeving nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling."
In het WTC in Leeuwarden zitten 600 vluchtelingen, waarvan 120 kinderen. "Het risico op ontwikkelingsschade bij kinderen in grootschalige locaties, veelvuldig verhuizen en achterblijvende aandacht voor zorg en psychosociale hulp is aanzienlijk", zo staat in de motie.

Probleem speelt sinds 2019

Jacqueline Engbers van het COA onderkent het probleem, maar volgens haar speelt het al sinds 2019. "We roepen al een paar jaar dat er te weinig opvangplekken zijn. Door de huidige crisis wordt het nu zichtbaar", zegt Engbers.
De opvang in het WTC is noodopvang waar vluchtelingen eigenlijk niet langer dan een paar weken zouden moeten verblijven, maar waar moet je met hen naartoe?
Jacqueline Engbers van het COA
"De opvang in het WTC is noodopvang waar vluchtelingen eigenlijk niet langer dan een paar weken zouden moeten verblijven, maar waar moet je met hen naartoe? Die plaatsen zijn er niet", zegt Engbers.

Woningnood

Daar komt nog bij dat er in de asielzoekerscentra in Nederland 13.000 mensen met een verblijfsstatus zitten. De statushouders houden plaatsen bezet die bedoeld zijn voor vluchtelingen, terwijl ze recht hebben op een woning. Engbers: "Maar door de woningnood zijn die er ook niet."
Miranda Bakker © Auke Zeldenrust, Omrop Fryslân
"Het is ook niet de ideale oplossing om kinderen onder te brengen in een hal waar geen daglicht is", zegt Miranda Bakker van de opvang in het WTC. "Ook volwassen mensen hier langdurig opvangen is geen goed idee, dat wil het COA ook niet."
De meeste mensen in de opvang zitten er al vanaf 4 november. "We hadden gehoopt dat er meer opvangplaatsen zouden komen zodat de doorstroom snel zou gaan, maar dat is helemaal vastgelopen."

Meer geld nodig

Volgens haar zijn er momenteel geen betere opvangplekken in Leeuwarden. "We hebben geen zicht op andere opvangmogelijkheden. We zijn druk aan het zoeken en het schouwen. Niet elk pand is geschikt om zoveel mensen op te vangen, maar we blijven er hard aan werken."
Ze heeft er bijna een 'dagtaak' aan, zegt Bakker. De locaties die zo tot nu toe kon vinden, zijn te duur of moeten te veel opgeknapt worden. Er is daarom meer geld nodig, geeft ze aan.
Het COA is druk op zoek naar kleinere opvanglocaties, vertelt Miranda Bakker