Tegels adopteren om zwembad te vernieuwen: "Je hoeft ze niet zelf schoon te maken, hoor!"

Het zwembad De Blauwe Kamp in Nij Beets probeert op creatieve wijze meer geld te verkrijgen om een opknapbeurt te bekostigen. Het zwembad is inkomsten misgelopen door de coronacrisis en nieuwe tegels worden steeds duurder.
De werkzaamheden zijn in volle gang:
Inmiddels moet het bad nu wel aangepakt worden. "Het blijkt dat we zelfs geld hebben gekregen uit Kapelle in Zeeland!', zegt voorzitter Rik Mulder van De Blauwe Kamp. Hij is enorm blij met de steun die het zwembad tot nu toe gekregen heeft uit de opgezette crowdfundingsactie.
Mensen kunnen voor 25 euro een vierkante meter kopen, om de betegeling van het grote zwembad mogelijk te maken. Durk Feenstra, de penningmeester van het bestuur, pakt de cijfers erbij: "175 vierkante beter is nu geadopteerd. We hebben in totaal 600 meter beschikbaar."
Deze week worden de tegels in het grote bad neergelegd. De oude, blauw geverfde vloer, kan niet lang meer mee. Vrijwilligers moeten het bezinksel van de vloer schoonmaken met zware apparatuur en dat is niet goed voor de rug. Met de nieuwe vloer kan het bestuur een schoonmaakrobot kopen, waardoor vrijwilligers hun werk kunnen blijven doen."
Voorzitter Rik Mulder (l) en penningmeester Durk Feenstra (r) © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
De crowdfunding is hard nodig om de hele operatie bekostigen. De kosten in de bouw lopen enorm op en er zijn flinke leverachterstanden. Zo wilden de bestuursleden blauwe tegels die passen bij de wanden die altijd blauw worden geverfd. Die zijn niet meer beschikbaar, dus worden er nu witte tegels geplaatst.
"We hebben al gehoord dat het 25 procent meer kost dan begroot is", zegt Mulder. Daarom moest het bestuur een keus maken. Het bouwbedrijf heeft gezegd dat het na 1 april de extra kosten zou terugtrekken. Mulder: "Helaas draait de tegelman op voor de extra kosten. Wij zijn enorm dankbaar dat het bedrijf zo met ons mee wil denken."
Mulder: "Je hoeft zelf je tegels niet schoon te maken, hoor!"
Intussen is er 4.000 euro opgehaald. In totaal hoopt het zwembad om 12.000 euro via de crowdfunding te dekken. "Het drupt nog steeds binnen, maar er zit nog een klein gat in onze begroting. Dus wij hopen dat mensen nog vierkante meters willen adopteren", zegt Mulder. "Het zwembad heeft genoeg reserves over om dat bedrag op te vangen, maar dan hebben we niet meer geld over voor andere dingen die mogelijk ook nog moeten gebeuren", vult Feenstra aan.
Na deze week is het leggen van de tegels waarschijnlijk klaar. Dan duurt het nog tien dagen om het zwembad weer te vullen met zuiver bronwater. Op 28 mei gaat het zwembad weer open met een nieuwe, blinkende en compleet gefinancierde bodem, zo hoopt het bestuur.