UNICEF kritisch over noodopvang WTC Leeuwarden: "Schadelijk voor ontwikkeling kinderen"

De grootschalige noodopvang van vluchtelingen in het WTC in Leeuwarden is schadelijk voor kinderen. Dat vindt UNICEF Nederland. In het WTC in Leeuwarden worden op dit moment 600 vluchtelingen opgevangen, waaronder 120 kinderen.
De situatie in het WTC in Leeuwarden is slecht voor kinderen en familie, zegt een bewoner
Volgens UNICEF moeten die zo gauw mogelijk verhuizen naar kleinere opvang 'waar wel ruimte is om gewoon kind te zijn'. De grootschalige opvang heeft volgens de organisatie een negatief effect op de ontwikkeling van kinderen.
Arja Oomkens, specialist kinderrechten bij UNICEF, heeft met de kinderen in Leeuwarden gesproken. "Ze vertelden ons over gevoelens van stress, angst en onzekerheid. Maar ook over pesten en niemand hebben om mee te praten."

Geen privacy

Vluchtelingen in de opvang klagen over een gebrek aan privacy. Oomkens vindt dat terecht: "Wij vinden echt dat de opvang ongeschikt is voor kinderen om te verblijven. Iedereen kan elkaar horen, er is geen privacy. De slaapkamers worden gescheiden door een paar schotjes."
Het wonen in een grootschalige noodopvang heeft volgens Oomkens grote gevolgen voor kinderen. "Je merkt dat kinderen in isolement gaan en geen sociaal contact meer maken. Ze zijn dan ook niet goed in staat meer om onderwijs te volgen."
Mensen in de noodopvang in het WTC in Leeuwarden © LEO Middelsé
Volgens haar vergroot dat weer het risico op ontwikkelingsschade of trauma. Dat kunnen de kinderen er niet bij hebben, legt ze uit. "Je moet ook bedenken dat de kinderen in het land van herkomst en op de vlucht al veel hebben meegemaakt dat ze nog moeten verwerken, en extra aandacht nodig hebben als ze hier komen."

Kinderen voorrang

Het WTC in Leeuwarden was in eerste instantie bedoeld als tijdelijke opvang, maar de meeste vluchtelingen verblijven daar nu al sinds oktober. De vluchtelingen kwamen zelf al met een petitie en een brandbrief aan verschillende instanties, zoals de Ombudsman en het COA.
"De grootschalige locaties, waaronder Leeuwarden, zijn echt ongeschikt voor kinderen. Daarom vragen wij om kinderen voorrang te geven op kleinschalige opvang, een stabiele plek waar ze tijdens hun asielprocedure kunnen verblijven."
En zolang die plekken er nog niet zijn, moet volgens Oomkens in ieder geval aan de minimumeisen voor opvang van kinderen worden voldaan.
De noodopvang in het WTC in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
Bij werkgroep Steun aan Vluchtelingen hebben ze ook zorgen over de situatie van vluchtelingen in het WTC in Leeuwarden. "Het zit scheef", vindt Jenny Mink van de werkgroep. "De komst van de Oekraïense vluchtelingen en de verlenging van de opvang in het WTC was het voor ons de druppel, toen hebben we geschreven."
De werkgroep vindt het scheef dat het lang duurt om woonplaatsen voor de vluchtelingen in het WTC te vinden. "Er kan wel op korte termijn opvang geregeld kan worden voor Oekraïners, wat ook helemaal terecht is, maar dan kan dat ook voor deze mensen. Een vluchteling is een vluchteling."
Het kan echt niet langer zo.
Jenny Mink van de werkgroep Steun aan Vluchtelingen over de noodopvang in het WTC
Mink begrijpt wel dat de gemeenten en de overheid in een lastige situatie zitten. "Er is een woningtekort, een toename aan vluchtelingen." Toch roept de werkgroep de gemeente op om met het COA en andere organisaties in gesprek te gaan over oplossingen. "Denk aan noodwoningen, denk aan containerwoningen."
Vluchtelingen langer in het WTC houden kan in ieder geval niet, vindt ze. "Daar moet je oplossingen voor zoeken. Het kan echt niet langer zo."