Kritiek op mededeling melktekort in supermarkten; droogte is niet de reden

In sommige supermarkten zijn lege schappen te vinden, waar normaliter melkproducten staan. Op sociale media ontstond er ophef over de uitleg van die tekorten in sommige Jumbo-filialen.
Kritiek van LTO over reden melk-tekort in supermarkten
De uitleg was, dat er geen melk is, omdat het te droog weer is. Er is wel droogte, maar dat speelt momenteel geen rol in de melkproductie. Het ligt volgens landbouworganisatie LTO niet aan de producenten en melktekort is niet aan de orde.
"De productie is de afgelopen jaren in zijn totaliteit afgenomen", zegt LTO-bestuurder Jan Teade Kooistra. "Maar er is genoeg melk om alle winkels goed te bevoorraden."
Lege schappen © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Volgens Kooistra zijn lege schappen een incident, dat eigenlijk alleen bij supermarktketen Jumbo speelt. "Die handel wordt gedaan door een enkeling van Jumbo en een enkeling van FrieslandCampina. Daarvan krijg je de achtergrond niet en dat is ook logisch. Er was een patstelling en beide partijen hebben hun poot stijf gehouden. Zo moet je het zien", legt Kooistra uit.

Kritiek op sociale media

Een bericht hierover op Facebook van de LTO is al 3500 keer gedeeld. Op Twitter is ook veel kritiek te zien. Onder andere van economie-gedeputeerde Friso Douwstra.
Mededeling in de supermarkt dat de melk op is, vanwege droogte © Twitter
"Als de uitleg is dat er te weinig regen valt en dat daardoor geen melk in de schappen staat, dan klopt dat niet en daarom heb ik er iets van gezegd. En als een supermarkt met een boer of de coöperatie er niet uitkomt, zeg dat dan. Maar verzin geen verhalen die nergens op slaan."

Hoge melkprijs en hoge kostprijs

De melkprijs is hoog, maar de kostprijs ook. Dan kan het tussen de handelende partijen wel eens stroef gaan. Intussen zijn de partijen er toch uitgekomen en zullen de lege schappen ook weer worden gevuld met melk.