Verslaafd aan heroïne en een taakstraf bij De Klomp

Het lijken hele gewone mannen, in een hele gewone werkplaats in Leeuwarden. Maar wat ze beleefd hebben, is alles behalve gewoon.
De mannen yn de wurkpleats © Simone Scheffer
Ze doen van alles. Fietsen repareren, bankjes maken,en tuintjes onderhouden. Mooi voor de samenleving, en ook voor de mannen zelf. Dat blijkt uit het verhaal van Sebastiaan, Jan Pieter en Marcel.
Als vrijwilliger vinden ze een zinvolle dagbesteding bij De Klomp. Dat is het gebouw van het Netwerkcentrum Oost in Leeuwarden: een bruisplek van vrijwilligers.
In het radioprogramma Buro de Vries volgen we de mensen die in De Klomp komen. Het programma is er elke zondag van 11.00 tot 13.00 uur en 's zondagsavonds in de herhaling om 21.00 uur.
Het werk betekent veel voor de mannen. Bij De Klomp komen veel mensen die het vaak niet makkelijk gehad hebben, maar met hulp en door vrijwilligerswerk vinden ze het rechte pad weer terug.

De gevangenis van binnen gezien

Een van de mensen in de werkplaats is Sebastiaan. Hij was verslaafd aan heroïne, raakte in een verkeerde wereld met verkeerde vrienden, en in de criminaliteit. De gevangenis heeft hij van binnen gezien.
Sebastiaan © Simone Scheffer
Nu heeft Sebastiaan een taakstraf. Wat hij gedaan heeft, weet hij niet meer precies, zegt hij. "Dat is lang geleden en dat heb ik achter me gelaten. Ik wil vooruit kijken".
Wel weet hij waarom hij in de problemen kwam. "Ik had verkeerde vrienden, verkeerde omgeving, ben snel beïnvloedbaar."
Luister hier naar de verhalen van de mannen fan De Klomp
De taakstraf voert Sebastiaan uit bij de Klomp. Dat bevalt hem prima. Er is alle dagen wat anders te doen, en hij heeft leuke collega's, zegt hij. Daarom wil hij graag vrijwilliger blijven in de werkplaats.
"Het geeft rust. Ik ga nu mooi op tijd naar bed, en sta ook weer op tijd op. Dat is voor mijn lichaam veel beter."

Dakloze alcoholist

Jan Pieter is net zo blij met De Klomp. Hij raakte zijn baan kwijt, werd alcoholist, en kwam in zwaar weer terecht. Hij heeft ook in de gevangenis gezeten, en was een poos dakloos.
Jan Pieter © Simone Scheffer
Jan Pieter is 53. Hij heeft eerder wel gewerkt, maar krijgt nu geen werk meer, denkt hij. Dat hoeft van hem ook niet meer. Zijn vrijwilligerswerk bij De Klomp voldoet hem goed.
Het is mooi werk, zegt hij. Tuintjes van andere mensen onderhouden bijvoorbeeld geeft hem een goed gevoel. Omdat mensen daar heel blij mee zijn, en hij zichzelf zo weer nuttig kan maken.
Over zijn alcoholisme is hij heen. Dat kwam zomaar zijn leven in, zegt hij. "Je hebt geen doel in je leven. Dan sluipt het er langzaam in. Nu heb ik wel weer een doel. Het is dankbaar werk."

Papieren zijn duur

Marcel werkt al bijna negen jaar als vrijwilliger bij De Klomp. Door de economische recessie was hij zijn baan kwijtgeraakt. Daarna kon hij niet meer aan het werk komen. Zo kwam hij in de werkplaats terecht. Dat bevalt hem wel.
Marcel © Simone Scheffer
Marcel zou wel weer ander werk willen doen, maar daarvoor moet hij dan een opleiding volgen, zegt hij. "Ik wil best wel papieren halen, maar dat is voor mij onhaalbaar." Het is te duur, zegt hij.

Dansen in de tuin

In de pauze nemen de mannen samen een kopje koffie. Vol goede moed gaan ze daarna weer door. Weer een tuintje opknappen. Mooi werk, en ze zeiden het al, de mensen zijn blij met ze. Dat voelt goed.
"Soms staan ze gewoon een dansje te doen in de tuin, zo blij zijn ze."