Hamstra (PvdA) over lijsttrekkerschap: "Ik vind het een enorme eer"

Op een bijeenkomst van de Partij van de Arbeid werd zondag bekend gemaakt dat Edou Hamstra de komende tijd de lijst zal aanvoeren. Het 27-jarige Statenlid voelt haar vereerd, maar ziet het ook als een grote verantwoordelijkheid.
Het cv van Edou Hamstra © Omrop Fryslân
"Uiteindelijk heb je daar gesprekken over, er waren een paar kandidaten, toen kreeg ik een telefoontje van de voorzitter die zei 'we dragen je voor'. Dat vond ik een enorme eer", zegt Hamstra.
Hamstra is sinds 2018 Statenlid voor de PvdA in Fryslân. Ze is sindsdien het jongste lid van Provinciale Staten.
Ze heeft op jonge leeftijd al jaren ervaring in de Staten en heeft daarom ook alle vertrouwen in de komende vier jaar. "Ik doe dit al vijf jaar, ik zal dit nog vier jaar doen", vertelt ze. Daarin zal ze de nadruk leggen op "leefbaarheid op het platteland, verduurzaming, bereikbaarheid".
Edou Hamstra over haar missie met Fryslân
"Het is een verantwoordelijkheid", vindt de Oostermeerder. "Maar ik vind het ook heel bijzonder en ik heb er ook heel veel zin aan. Ik ben ooit de politiek ingegaan met een bepaalde missie voor Fryslan, en nu krijg ik alle tools om dat uit te voeren."
Ze legt uit wat haar missie precies is, en hoe ze daartoe is gekomen: "Ik ben geboren in Oostermeer, daar ben ik opgegroeid, we hadden een groentewinkel aan huis. Ik zag op een gegeven moment de winkels gewoon verdwijnen, daarmee veel activiteiten. Ik kon in Oostermeer de bus niet pakken en ik hoorde dat die er vroeger wel was, dat vond ik maar vreemd."
"Die leefbaarheid, het met elkaar leven, dat zijn de beelden die ik heb als ik denk aan Fryslân", legt Hamstra uit. "Dan zie ik een soort van gemeenschap voor me."
Hamstra kijkt vooruit naar de komende vier jaar als lijsttrekker
Daarbij moet volgens haar gekeken worden naar de plaats van die waarden in deze tijd. "We organiseren hier nog veel met elkaar, we willen graag lokaal kopen, hoe zetten we dat in een nieuwe tijd?"

CDA naar PvdA

Hamstra komt uit een CDA-familie, maar koos voor de PvdA. Zelf vindt ze dat geen vreemde stap. "De sociaaldemocratie ligt heel dichtbij wat ik heb meegekregen in het geloof. Als je kijkt naar waarden zoals aandacht hebben voor je naasten, gelijke kansen en dingen samen doen, dan is het eigenlijk een logische keuze."
De achtergrond in het geloof heeft volgens haar juist bijgedragen aan haar keuze. "Ik denk alleen niet dat je het geloof beslist in het politieke debat moet hebben, maar het zijn wel de waarde waarmee je bent opgegroeid, die je uiteindelijk ertoe drijven om zoiets te doen."

GroenLinks

Landelijk wordt al langere tijd gesproken over nauwere samenwerking tussen de PvdA en GroenLinks. Niet iedereen kan zich daar in vinden en ook Hamstra is geen voorstander van een links blok met GroenLinks in de Staten.
"Als je nu naar Fryslân kijkt hebben we prachtige voorbeelden waarin we samenwerken, in de Waadhoeke sociaal-links, maar ook in de Staten waar een heel mooi sociaaldemocratisch verhaal staat. Laat het daar maar gebeuren", vindt ze. Maar wel tot zo ver en niet verder: Als je zegt laten we vandaag maar fuseren, dan nee."
In plaats van de nadruk op een nauwere samenwerking met GroenLinks houdt Hamstra de opties liever open. "We werken ook wel eens samen met D66, of met de SP."
Hamstra is geen voorstander van een fusie met GroenLinks
"De energierekening moet worden betaald, terwijl de rijkere mensen profiteren door in een Tesla te rijden en zonnepanelen op het dak te leggen", vindt Hamstra. En zo liggen er meer thema's. "Er is veel werk voor ons te doen, en daarin kijken we naar onze bondgenoten."

Lokale samenwerking

Dat de PvdA bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in de meeste gemeenten zetels heeft verloren, zegt Hamstra niet zo veel. Ze ziet ook positieve voorbeelden van samenwerkingen op gemeentelijk niveau, die goed werken. "Op een paar plekken zijn we ook echt groter geworden, die zetels komen natuurlijk van plekken waar we wel zijn gaan samenwerken."
Ik denk dat we in Fryslân een voorbeeld zijn voor de rest van het land.
Edou Hamstra over lokale samenwerking tussen linkse partijen
"Op die plekken zitten we dan niet als PvdA maar bijvoorbeeld als SAM Waadhoeke. Prachtig is dan, eigenlijk hebben we het gouden ei van Fryslân. Ik denk dat we in Fryslân een voorbeeld zijn voor de rest van het land."
In It Polytburo bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema iedere week met een gast actuele thema's in de politiek. Kijk hier naar de volledige uitzending met Edou Hamstra.
Hamstra is daarom groot voorstander van lokale samenwerking op links, maar denkt niet dat een landelijke fusie van PvdA en GroenLinks er snel zal komen. "Zoals het debat nu gevoerd is denk ik niet. Maar als alle mensen met de neuzen dezelfde kant op staan, dan kunnen er misschien wel partijen bij elkaar komen. Niet alleen GroenLinks, maar ook wel andere partijen."

Provinciale verkiezingen

Aankomend jaar bij de provinciale verkiezingen doen weer meer partijen mee dan bij de vorige verkiezingen. Het politieke landschap blijft veranderen, en daar is de nieuwe lijsttrekker kritisch over. "Het is niet gezond als je heel veel partijen hebt, maar ik zie het wel gebeuren. Ook op rechts komen er veel partijen bij. Soms wel een versterking voor het debat."
"Ik zie het niet meer gebeuren dat een partij een groot overwicht heeft", zegt Hamstra: "Dus we zullen veel meer moeten samenwerken."
De cartoon van Edou Hamstra © Omrop Fryslân