Publiek ontroerd door iepenloftspul Schindlers List in Burgum

Het openluchtstuk Schindlers List is donderdagavond op de binnenplaats van de oude zuivelfabriek van Burgum in première gegaan. Dat maakte indruk op publiek, spelers en regisseur. Het moest wat 'schuren', zegt regisseur Theo Smedes na de voorstelling.
Publiek ontroerd door Schindlers List in Burgum:
En dat gebeurde door dat publiek ook echt onderdeel te maken van het stuk, nog voordat het echt begint, met een vorm van straattheater waarbij de Duitse soldaten door de straat lopen.

Twaalfhonderd Joden gered

Het is aan de ene kant een hoopvol verhaal van de Duitse Oskar Schindler die met zijn fabriek in Polen het leven redt van twaalfhonderd Joodse mensen, maar wel tegen de achtergrond van de wreedheden van de Jodenvervolging. En daar windt het stuk geen doekjes om.
Het raakte de toeschouwers, de spelers en de regisseur. Eén van de toeschouwers was Haije de Boer. Hij gebruikt de film veel in het onderwijs en was benieuwd hoe die urenlange film tot dit stuk verwerkt was: "Het heeft mij absoluut geraakt en ik vind dat ze een heel mooi stuk afgeleverd hebben."
"Het is natuurlijk altijd zoeken als je zo'n film voor ogen hebt, dan wil je precies zo kijken als in de film, maar dat is onmogelijk in een iepenloftspul", zegt De Boer. "En wat ze er van gemaakt hebben: hele, hele grote complimenten."

Oorlog

Wietse de Vries speelt één van de Duitsers, en niet de aangenaamste. Hij merkte dat het publiek af en toe onder de indruk was: "Zo nu en dan wel ja. Als je op de vloer staat, krijg je wel mee wat het publiek meemaakt."
Het stuk zou eigenlijk twee jaar geleden opgevoerd worden en nu het wel doorgaat, is het dichtbij oorlog. Daardoor heeft het wel een sterkere lading gekregen, ziet ook regisseur Theo Smedes: "Dat hadden we van te voren niet kunnen bedenken."