Theun Wiersma verruilt 50PLUS voor de FNP en is daarmee de tweede Fries

Statenlid Theun Wiersma verruilt 50PLUS voor de FNP. Hij maakt zijn periode af, maar heeft wel de conclusie getrokken dat het echt niet meer goedkomt met 50PLUS. Wiersma is niet de eerste.
Statenlid Theun Wiersma © Omrop Fryslân
Wiersma zit momenteel als eenmansfractie in Provinciale Staten. De Drachtster stelt zich volgend jaar niet opnieuw voor 50PLUS verkiesbaar.
Hij is niet de enige Friese 50PLUS'er die de overstap naar de FNP maakt. In september 2020 maakte Irene van Breemen-Schneider die keuze ook al. Zij zat voor 50PLUS in de raad van Leeuwarden, maar verliet die partij na 'verschillen in inzicht.'
Volgens Wiersma zijn er twee redenen om de overstap te maken: de onrust binnen 50PLUS en zijn ambities met Fryslân.

'50PLUS geen kans van slagen meer'

Nadat de landelijke lijsttrekker Liane den Haan 50PLUS verliet, trok Wiersma al de conclusie dat de kans van slagen van 50PLUS nihil zou worden. "Om weer landelijk op het toneel te verschijnen zou een hele klus zijn."
Wiersma geeft aan sinds vorig jaar veel zoekende dingen te zijn of 50PLUS zijn partij nog wel was. "Er zijn intern veel perikelen geweest. Begin vorig jaar heb ik bedankt voor de conceptlijst die er lag voor de Tweede Kamerkandidaten."
Wiersma op archiefbeeld © Omrop Fryslân
Hij maakte duidelijk het geharrewar binnen 50PLUS niet te waarderen. In januari 2021 werd hij gevraagd voor de nieuwe partij Evert!. Wiersma kwam op plek drie op de lijst, maar de partij haalde de nodige steun niet om mee te kunnen doen aan de verkiezingen. Toch bleef Wiersma wel in de Staten, om een min of meer onafhankelijke koers te varen.
"Helaas hebben wij door corona en andere oorzaken de eindstreep niet gehaald. We kregen het niet voor elkaar. Dan blijf je toch binnen de provincie actief. Dat is ook niet erg, want ik begon me langzamerhand wel te realiseren dat dit mijn provincie is."

Standpunten dicht bij elkaar

Toen kwam de tweede reden om een overstap te maken. "Zolang ik in de Staten zit komt toch steeds meer het gevoel naar boven dat ik mij sterk wil maken voor Fryslân. Ik ben een Fries en leef en werk hier."
Statenlid Theun Wiersma
De FNP leek hem de juiste keuze. "Ik merkte in de afgelopen twee jaar al dat beide fracties met plezier samenwerkten en dat onze uitgangspunten vaak ook wel op hetzelfde neer kwamen. Bijvoorbeeld met De Hege Warren, waar wij samen een motie voor hebben voorbereid. Er is wel eens gezegd: Theun, waarom ben je niet bij ons gekomen?"

Periode afmaken

Nu doet hij dat, al maakt hij zijn periode wel af. "Ik vind ook dat je dat verplicht bent aan je kiezers. Ze hebben op je gestemd, die kun je niet zomaar laten zitten. Dat hoeft ook niet, want het programma is goed. En het past ook bij het programma waar de FNP mee werkt. "