Het wandelende Bosk moet doorbouwen aan de droom van Joop Mulder

'Als je niet bang bent voor je dromen, dan zijn ze niet groot genoeg.' Dat was het devies van Oerol-directeur Joop Mulder, die afgelopen jaar overleed. Een wandelend bos met meer dan duizend bomen was het laatste waar hij van droomde.
Er wordt doorgebouwd aan de dromen van Joop Mulder
Met de culturele manifestatie 'Bosk' wordt die laatste droom werkelijkheid. 'Bosk' is onderdeel van Arcadia, een soort van opvolger van Culturele Hoofdstad 2018. Deze culturele manifestatie begint op 6 mei: honderd dagen lang is er in heel Fryslân veel te beleven op het gebied van cultuur.

Nalatenschap eren

"Het blijft een soort litteken, een gevoel van gemis", zegt Bruno Doedens, de artistiek leider van Bosk. "Ik heb mezelf voorgenomen om dit als eerbetoon voor Joop te doen. Hij zal het vast wel ergens zien, op een of andere manier is hij erbij. We doen dit ook om zijn nalatenschap te eren, dit was het laatste project waar hij echt bij betrokken was."
Het wandelende bos van meer dan duizend bomen volgt 100 dagen lang een route van 3,5 kilometer door de Leeuwarder binnenstad. Op elf plekken komt het bos even tot stilstand, zoals bij het Zaailand, de Voorstreek en het Gouveneursplein. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd.
Zaterdag is de opening bij het station, met het 'Woude der stemmen'. Een koor van 260 mensen zingt de hele dag een compositie, die is geschreven door Merlijn Twaalfhoven.
Joop Mulder in het Terschellinger bos in 2017 © ANP
'Bosk' is bovendien onderdeel van Sense of Place, een verzameling van landschapskunstwerken waar Joop Mulder ook de oprichter van is.

Doorbouwen aan Joop zijn dromen

"We hebben echt een jaar de tijd genomen om ons te herpakken", zegt Wendy Gooren van Sense of Place. "We gaan Joop niet vervangen, want hij is niet te vervangen. Maar we werken met een artistiek adviesteam, dat het gedachtegoed van Joop en de kwaliteit van het werk bewaakt. We bouwen met elkaar door aan de dromen die Joop voor ogen had."
Sense of Place heeft nog twee andere projecten die nu met Arcadia te zien zijn. Naast 'Bosk' zijn dan 'De Streken', een 'getijdenproject' dat eerder al op Oerol was te zien, en het kunstwerk Gaia, van de Engelse kunstenaar Luke Jerram.
Het kunstwerk Gaia op het Inside Out Dorset Festival © Brent Jones
Oerol-directeur Joop Mulder overleed meer dan een laag geleden plotseling, maar zijn invloed is vandaag-de-dag nog goed zichtbaar. Op 10 mei is zijn geboortedag. Dan wordt er bij het station in Leeuwarden een gedenksteen onthuld, met daarbij een gedicht van Wende Snijders.