Ziekenhuis MCL: financieel gezond, maar wel een zwaar jaar achter de rug

Financieel heeft het Leeuwarder ziekenhuis MCL een goed jaar achter de rug, maar door de personeelskrapte was 2021 toch een heel zwaar jaar.
ziekenhuis MCL in Leeuwarden © Kappers Media
Dat schrijft het ziekenhuis in het jaarverslag. Het vorige jaar werd afgesloten met een positief resultaat van 10,8 miljoen euro. Dat komt wel voor een deel door een compensatieregeling van het Rijk. Die regeling houdt op en dus draait het ziekenhuis nu zelf op voor misgelopen inkomsten.

Personeelskrapte op acute afdelingen

Op de werkvloer was het een zwaar jaar. Dat heeft verschillende oorzaken: het coronavirus, een hoog ziekteverzuim en een krappe arbeidsmarkt. Vooral op acute afdelingen, zoals de intensive care, hartbewaking en de spoedeisende hulp, waren er problemen.
Code zwart kon in 2021 maar net voorkomen worden, met dank aan verschillende afdelingen die een bijdrage hebben geleverd aan de covidzorg. "Daardoor kon tot bijna het maximum worden opgeschaald."
De intensive care in het MCL © Omrop Fryslân
Voor het geval er ooit wel code zwart komt, heeft het ziekenhuis een werkgroep die zich bezighoudt met emotionele steun. Die werkgroep is uitgebreid met specialisten en verpleegkundigen, zodat medewerkers goed worden begeleid.

Veel gevraagd van medewerkers

"De coronacrisis heeft ook het afgelopen jaar weer veel van onze medewerkers gevraagd", zegt bestuursvoorzitter Patrick Vink.
"Niet alleen extra werkdruk, maar óók de onzekerheid vanwege het virus die daar elke dag bij kwam kijken. Een hoog ziekteverzuim en een krappe arbeidsmarkt, maar toch hielden de MCL'ers de zorg draaiende. Daar spreek ik mijn grote waardering voor uit."

Mensen opleiden

De personeelsproblemen zijn nog niet voorbij. Er zijn niet genoeg nieuwe mensen om de uitstroom op te vangen. "Dat betekent dat we meer moeten opleiden", zo staat in het jaarverslag.
Door de capaciteitsproblemen kon het ziekenhuis na de zomer van 2021 de reguliere zorg niet meer opstarten en ook niet zomaar de zorgafspraken inhalen die eerder werden afgezegd.

Nieuwbouw en samenwerking

Het ziekenhuis kijkt ook vooruit. Eind 2018 heeft het ziekenhuis een programma opgezet om financieel gezond te worden. Dat gaat goed en daarom is er nu ruimte om geld in nieuwbouw te steken. Dat moet de zorg toekomstbestendig maken. Tot 2030 staat er een grootschalig nieuwbouwprogramma gepland, bestaand uit 150 verschillende projecten.
Samenwerking is volgens het MCL ook belangrijk om de zorg betaalbaar, toegankelijk, bereikbaar en kwalitatief te houden. "Voor MCL zijn daarin Tjongerschans en Noorderbreedte logische partners, omdat zij al met MCL in het concern ZPF zitten. "
Het MCL wil ook graag met andere ziekenhuizen en zorginstellingen samenwerken.