Bijzondere transfer: oud-wielrenner Daan Olivier wil Friese politiek in

Drie jaar na zijn afscheid als professioneel wielrenner stelt Daan Olivier zich kandidaat voor de PvdA bij de Statenverkiezingen van volgend jaar.
PvdA'ers Sander Douma, Edou Hamstra en Daan Olivier © Eigen foto
Olivier, die met zijn vriendin Esmee Visser in Heerenveen woont, maakte zijn kandidatuur bekend op de traditionele 1 mei-viering van de Partij van de Arbeid. Daar werd Edou Hamstra als lijsttrekker gekozen.
Hij werd opgeleid bij de Rabobank-ploeg, reed later voor Giant-Shimano op zijn laatste jaren voor Jumbo. Toen hij 21 was, behaalde hij al een knap resultaat in de Ronde van Burgos.
Maar in 2018 ging het mis. Bij een valpartij raakte Olivier zwaar geblesseerd aan zijn knie. "De revalidatie liep niet zoals ik had gehoopt, dus moest ik een Plan B bedenken."

'Niet klagen, maar oplossingen bedenken'

Toen hij nog wielrenner was, was de geboren Zuid-Hollander al maatschappelijk betrokken. "Ik merkte dat ik me druk begon te maken over maatschappelijke dingen. Ik kon ook wel klagen. Maar ik wilde niet klagen, maar oplossingen bedenken."
Als fietser had hij daar geen tijd voor, maar dat veranderde door die valpartij. "Ik ben Bestuurskunde gaan studeren in Rotterdam. Gaandeweg kwam ik erachter dat het politieke mij heel erg roept. Daar kan ik mijn idealen laten horen. Daar voel ik me heel geroepen toe."
Daan Olivier (rechts) naast Dylan Groenwegen © Orange Pictures
"Op de 1 mei-viering was er een heel optimistische sfeer. We gaan de uitdagingen aan, samen. Dat was zo inspirerend hoe ik het voor me zie. Als sporter was ik redelijk individualistisch en ik dacht eerst ook dat ik m'n succes zelf realiseerde. Later zag ik in dat ik ook heel veel te danken heb aan de mensen om me heen."
Dat inspireert hem ook als toekomstig politicus. Dus sloot hij zich aan bij de PvdA. Een partij die landelijk al tijden in een neerwaartse spiraal zit, maar Olivier is optimistisch. "Met de PvdA in Fryslân gaat het best goed. In Heerenveen hadden we een mooie overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen, net als in andere gemeentes."
Het idee van Fryslân de gezondste provincie van Nederland, dat vind ik een fantastisch idee.
Daan Olivier
Een van zijn belangrijkste speerpunten vindt Olivier het mogelijk maken van een gezonde levensstijl voor iedereen. "Of mensen daarvoor kiezen, is aan iedereen zelf. Maar sport verbindt. En in een tijd van grote verdeeldheid, zou ik willen dat sport voor iedereen toegankelijk wordt gemaakt. Dat hoeft niet eens lidmaatschap van een sportvereniging te zijn, maar dat alles goed gefaciliteerd wordt. Het idee van Fryslân de gezondste provincie van Nederland, dat vind ik een fantastisch idee", zegt hij.
Zelf zit hij in elk geval nog vaak op de fiets. "Dat is hier in Fryslân echt veel fijner dan in Leiden waar ik oorspronkelijk vandaan kom", zegt Olivier, die een campagne op zijn fiets wel ziet zitten. "Ik zie al een mooie dorpen- en stedentour tegemoet."
De Statenverkiezingen zijn op 15 maart 2023.