Aïda en Vadim zijn in Leeuwarden: twee publiekstrekkers voor AquaZoo

Bijna twee jaar zijn ze er in AquaZoo in Leeuwarden mee bezig geweest, maar nu is het eindelijk zover: het dierenpark heeft een grote publiekstrekkers gekregen, twee amoertijgers.
Beelden van de tijgers in het nieuwe verblijf:
De laatste dingen moeten nog worden klaargezet, maar de tijgers zijn nu toch gekomen. Het vrouwtje Aïda komt uit Safaripark Beekse Bergen en het mannetje Vadim uit Sosto Zoo in Hongarije. Vooral die laatste moest wel even wennen.
"De eerste dag was het echt bijkomen van de reis", vertelt William Kreijkes, hoofd van de afdeling dierenverzorging. "Hij heeft een reis gehad van zo'n 25 à 26 uur, een beste rit in zo'n kleine kist. Inmiddels heeft-ie achterin het verblijf een mooi plekje gevonden."
Het mannetje en vrouwtje zitten voorlopig nog in aparte verblijven. Uiteindelijk moeten de twee bij elkaar komen en is het de bedoeling dat er kleine tijgers komen.

Zorgvoudig plannen

Kreijkes: "Het vrouwtje is nog vrij jong, bijna drie jaar oud. Dat is wel de leeftijd dat ze bij haar ouders weggaat, maar we vinden het nog wat vroeg om haar te introduceren bij mannelijke dieren."
Bovendien bepaalt de dierentuin dat ook niet zelf. "Ze zijn onderdeel van een Europees managementprogramma. De coördinator daarvan bepaalt wanneer welke dieren bij elkaar gezet gaan worden."
Het project heeft behoorlijk wat voeten in de aarde gehad, vertelt manager Jeroen Loomeijer. "Ze zijn twee jaar geleden begonnen met rekenen en tekenen."

Duurste projectvfan AquaZoo

Alles leek klaar te zijn, tot de dierentuin de definitieve kosten berekende. "Toen konden we opnieuw beginnen omdat de grondstofkosten zo snel stegen."
De komst van de tijgers is het duurste project van het dierenpark tot nu toe. Het heeft AquaZoo in totaal bijna een miljoen euro gekost. Dat moet terugverdiend worden met merchandise en de verkoop van kaartjes.