De steenzetters van de Afsluitdijk: "Niet zeuren, maar stampen"

Jan Kok en Patrick van der Wiel leggen samen 1,2 miljoen stenen neer op de Afsluitdijk. Jan is de steenzetter en Patrick de kraanmachinist. De mannen zijn al twee jaar bezig, in weer en wind.
De steenzetters van de Afsluitdijk
"Wij gaan altijd door, tenzij vanuit Uitvoering het werk wordt stilgelegd", vertelt Jan. "Maar anders is het gewoon doorgaan. Niet zeuren, maar stampen."
In totaal plaatsen de mannen zo'n 1,2 miljoen zogenoemde 'quatroblocks' die de noordkant van de Afsluitdijk moeten beschermen tegen de Waddenzee.

Hele dijk vol met blokkies

De mannen zijn er al twee jaar mee bezig. "Dit moet je niet je hele leven lang doen", zegt Patrick, "dan wordt het saai. Maar ik heb straks de hele dijk vol gelegd met blokkies. Dat is toch mooi."
Jan schat in dat ze nog tot december bezig zijn. "Het verveelt geen dag. Als we weer goed wat meters hebben gelegd, en het staat allemaal netjes, dan ga ik weer met een goed gevoel naar huis."
De komende jaren ondergaat de Afsluitdijk een flinke verbouwing. De dijk wordt versterkt en verhoogd om Nederland ook in de toekomst te beschermen tegen het zeewater.
In 32 reportages - dat zijn er evenveel als het aantal kilometers dat de Afsluitdijk telt - vertellen Omrop Fryslân en NH Media het verhaal van het iconische bouwwerk door de ogen van de mensen die elke dag met de dijk te maken hebben. Alle verhalen en het andere nieuws over de Afsluitdijk zijn te vinden op onze themasite.