EK judo moet voor Natascha Ausma stapje in richting van Olympische Spelen worden

Het lijkt nog ver weg, maar Natascha Ausma zit met haar hoofd al bij de Olympische Spelen van 2024. Er komen belangrijke maanden aan voor de Friese judoka, allereerst het Europees kampioenschap waarop ze zondag in actie komt.
Natascha Ausma werd vier weken geleden nog derde op de Grand Slam in Turkije:
De vraag of ze nog op een roze wolk leeft, lacht Natascha Ausma weg. "Doel je op de bronzen medaille die in in Turkije haalde? Nou, niet bepaald. Ben blij met de medaille, maar moet snel vooruitkijken."
Een knappe prestatie van Ausma was het wel, de derde plaats op de Grand Slam in het Turkse Antalya begin deze maand. Veel tijd om daarvan na te genieten was er echter niet. Want zondag wacht voor haar alweer het volgende grote toernooi: het Europees kampioenschap in Sofia, Bulgarije.
Natascha Ausma in actie op de Grand Slam van Parijs in februari © Orange Pictures
Het EK wordt haar derde toernooi van dit jaar. Daarvoor is ze een poos uit de roulatie geweest. In mei van vorig jaar judode Ausma haar laatste internationale wedstrijd van dat jaar. Ze had haar niet geplaatst voor de Spelen en raakte geblesseerd, waardoor ze ook het wereldkampioenschap moest missen.

Twijfels

Negen maanden later, in februari van dit jaar, kwam ze pas weer internationaal in actie. In dat licht gaf de bronzen medaille op de Grand Slam haar een bevestiging: "Ik kom terug van een blessure, dus het is dan wel fijn dat je denkt: ik kan het nog wel."
Twijfelde ze aan haarzelf dan? "Het gaat wel eens door je hoofd dat je niet sterk genoeg benst of nog een lange weg af te leggen hebt. Achteraf valt dat dan allemaal wel mee", zegt Ausma vanuit sportcentrum Papendal, waar de Nederlandse judoploeg zich voorbereidt op het EK.
Hoe zijn de kansen op het EK voor Natascha Ausma?
De 25-jarige judoka hoopt op het Europees kampioenschap een medaille te halen. "Ik denk dat ik het ook kan. Maar je weet nooit hoe zo'n dag zal lopen", vertelt Ausma, die in haar categorie onder de 78 kilogram als achtste is geplaatst op het EK. Daardoor kan ze mogelijk een zware loting krijgen met onder meer de nummer een van de plaatsingslijst.

Olympische Spelen

Hoe belangrijk is het EK voor de Lippenhuister? "Voor mij is het wel belangrijk. Ik moet zoveel mogelijk medailles en punten halen om naar de Spelen te kunnen. Ieder toernooi is een stapje in de goede richting", zegt Ausma.
Op dit EK zijn nog geen punten te behalen voor de kwalificatieweg naar de Olympische Spelen. Dat traject begint in juli bij de Grand Slam in het Hongaarse Boedapest. "De toernooien in de Olympische Spelen-kwalificatie zijn het belangrijkste", geeft Ausma toe.
Natascha Ausma over kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2024:
Om mee te doen aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs moet Ausma wel aan de bak. Ze moet in haar gewichtsklasse meer punten halen als landgenote Guusje Steenhuis. Daarnaast moet ze bij de beste zestien van de wereld horen.
Ausma: "Ik denk dat het wel realistisch is. Ik moet nog wel wat stappen zetten, maar het is wel mijn doel."