Koningshuiskenner Bearn Bilker: "Koning moet altijd het gevoel geven dat hij er is"

Net iets minder dan de helft van de bevolking heeft vertrouwen in koning Willem-Alexander. Dat ligt op 47 procent. Een jaar eerder was dat nog 57 procent.
Bearn Bilker over het vertrouwen van de maatschappij in de koning:
Een groot deel van de Nederlanders vindt dat de koning zich niet solidair heeft getoond met het volk. Ze zijn wel te spreken over dat het koningspaar Oekraïense vluchtelingen opvangt in kasteel Het Oude Loo in Apeldoorn.
Drie op de vijf Nederlanders is wel voorstander van de monarchie als staatsvorm.

Punt van aandacht

Koningshuiskenner Bearn Bilker en net onderscheiden als officier in de Orde van Oranje-Nassau vindt de dalende trend jammer. "Het is betreurenswaardig en er zit een lijn in. Dat vind ik zorgelijk." Dat het paar op vakantie naar Griekenland ging, is onder andere niet goed gevallen.
Bearn Bilker © Omrop Fryslân
Bilker vindt het een punt van aandacht. "Het koningshuis moet ervan leren. Dat van Griekenland, maar eerder ook het huis in Mozambique, dat voelen ze als paar niet goed aan. Hoe dat bij het volk ligt en wat verstandig is. Ze hebben ook adviseurs om zich heen, wat hebben die gezegd en trekken ze zich daar wat van aan? Het inlevingsvermogen vind ik een beetje bedenkelijk."
Om de dalende trend om te buigen zou de koning volgens Bilker kunnen kijken naar collega's. "Of hoe zijn moeder, Beatrix, het deed. Je moet constant alert zijn wat er om je heen gebeurt."
De koning laat blijken 'ik ben dan koning en daarna heb ik recht op privé'. En zo werkt het niet.
Bearn Bilker
"Een koning ben je altijd, dan heb je geen privé. Ik vind dat we dat kunnen merken. De koning laat blijken 'ik ben koning en daarna heb ik recht op mijn privéleven. En zo werkt het niet, ook niet voor een commissaris, minister of burgemeester. Ze moeten het gevoel geven: we zijn er altijd. Natuurlijk hebben ze een privéleven en mogen ze op vakantie, maar daarnaast moeten ze altijd het gevoel geven dat ze er zijn."

Amalia heeft talent

De oud-burgemeester van Kollumerland wil de koning nog wel iets meegeven. "De focus ligt nu teveel op het koninklijk paar, maar bij een monarchie gaat het om de hele familie. Er worden nu te weinig andere leden ingezet."
Kenininne Máxima en kening Willem-Alexander © ANP
Prinses Amalia zou meer moeten worden ingezet. "Ze kan representatieve taken om zo het werk meer te verdelen. Ze heeft talent. Ze heeft trekken van haar oma, maar we moeten afwachten wat ze gaat doen. Niet dat ik negatief over Willem-Alexander ben, maar dit zijn puntjes waar hij aan moet sleutelen als 'vader des vaderlands'."

Koning naar Fryslân?

Bilker denkt dat Fryslân een goede kans maakt op koninklijke visite op Koningsdag 2023. "Wij zijn bijna weer aan de beurt", concludeert Bilker. Willem-Alexander is, zolang hij koning, is nog niet op zijn verjaardag in Fryslân geweest. "Mijn fingerspitzengefühl zegt: 'het gaat gebeuren'. En ik denk dat de koning aan het eind van de dag dan een kleine toespraak houdt in het Fries. Dat is mijn hoop en dat verwacht ik ook."
Bearn Bilker
Het publiek geeft de koning Willem-Alexander als rapportcijfer 6,7. Dat was een jaar eerder nog 7,1 en het jaar daarvoor zelfs een 7,7. Koningin Máxima doet het iets beter, vorig jaar kreeg ze een 7,5, nu is dat 7,6.