Tien jaar Tekenradar: Meeste beten in Drenthe, Fryslân op derde plaats

De kans op een tekenbeet is het grootst in Drenthe, blijkt na 80.000 meldingen op Tekenradar.nl. De website bestaat nu tien jaar. Fryslân volgt op de derde plaats.
© Shutterstock.com (Gabor Tinz)
Bij het berekenen van die cijfers is gekeken naar de grootte van de bevolking en het aantal meldingen. De website is een decennium geleden gelanceerd door het RIVM en Wageningen University.
Zo'n tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Het binnen een paar uur verwijderen van de teek vermindert de kans daarop met de helft.
Het aantal meldingen is het hoogst in de maanden juni en juli. Bij volwassenen zit de teek vaak op een scheen, bij kinderen is dat vaak op het hoofd of in de nek.
Verwijder de teek bij een beet zo gauw mogelijk met een pincet of een speciale tekentang. De beet kan gemeld worden op Tekenradar.nl.
Elk jaar krijgen Nederlanders bij elkaar opgeteld anderhalf miljoen tekenbeten, bij 27.000 mensen ontstaat de ziekte van Lyme. Vaak is dat de vroege vorm van de ziekte met een verkleuring van de huid op de plek van de beet. Zo'n 1000 tot 1500 mensen houden klachten na behandeling.

Nieuw onderzoek

Op de website Tekenradar.nl wordt het aantal tekenbeten in Nederland bijgehouden door meldingen van gebruikers. De site is op 25 april begonnen met een nieuw onderzoek, die meldingen van tekenbeten nauwkeuriger moet maken.
Eerder deden gebruikers af en toe melding van een beet, nu moet ook een vaste groep deelnemers bijhouden wanneer ze wel en niet een beet gekregen hebben.