liveblog | 27 april

Dit was Koningsdag 2022 in Fryslân: "Blij dat er weer een feestje was"

  • Koningsdag wordt overal gevierd met vrijmarkten en andere activiteiten
  • Drukte in Koningsnacht
  • Aubades op verschillende plaatsen, zoals in Sneek en Dokkum
  • Weer: niet warm, wel droog
Bijgewerkt: 27 april, 21:52
woensdag 27 april
21:47

Binnenstad van Leeuwarden weer schoon

De binnenstad van Leeuwarden wordt weer schoongemaakt door medewerkers van Omrin. Vrijmarktverkopers die spullen over hadden, konden die in grote containers doen die door de gemeente in de stad waren neergezet. Ondanks dat er flyers uitgedeeld waren om mensen te vragen om hun spullen goed op te ruimen, lag er toch nog veel op straat.
Pieter Bleeker van Omrin
20:00

Zo vierde Fryslân deze Koningsdag:

Zo vierde Fryslân deze Koningsdag:
17:46

Op Terschelling dansen mensen op een zogenoemde 'silent disco' (stille disco)

17:21

Mata Hariplein in Leeuwarden is vol

Het Mata Hariplein in Leeuwarden is vol. Het is zo druk dat er pas nieuwe mensen het op mogen, als andere mensen het plein verlaten.
© Omrop Fryslân, Aise van Beets
16:10

Op sommige plaatsen is het bewolkt, op andere plaatsen schijnt de zon

15:46

Feanwâlden viert Koningsdag met 'Willem-Alexander en Maxima'

Honderden mensen kwamen op Koningsdag langs in het gloednieuwe Spoarpark in Feanwâlden. Dat meldt RTV NOF. Vanaf 10:00 uur was het direct al druk.
Annigje Sikma, de voorzitter van de Koningscommissie in het dorp, was dan ook tevreden. "Dit is wêr't je it foar dogge, dizze drokte is echt skitterend. Eltsenien laket, hat wille en hjir wiene wy mei syn allen ek echt wer oan ta!"
14:55

Op Ameland rijden versierde wagens

14:26

Koningshuiskenner Bilker over het vertrouwen van de samenleving in de koning

Net iets minder dan de helft van de bevolking heeft vertrouwen in koning Willem-Alexander. Dat ligt op 47 procent. Een jaar eerder was dat nog 57 procent.
Een groot deel van de Nederlanders vindt dat de koning zich niet solidair heeft getoond met het volk. Ze zijn wel te spreken over dat het koningspaar Oekraïense vluchtelingen opvangt in kasteel Het Oude Loo in Apeldoorn.

Kijken naar collega's

Koningshuiskenner Bearn Bilker vindt de dalende trend jammer. Om de dalende trend om te buigen zou de koning volgens Bilker kunnen kijken naar collega's. "Of hoe zijn moeder, Beatrix, het deed. Je moet constant alert zijn wat er om je heen gebeurt."
13:58

Zeepkistenrace in Garyp

13:45

Oud-Hollandse spelletjes en andere evenementen op Vlieland

12:41

In Grou is naast feest ook aandacht voor Oekraïense vluchtelingen

In Grou kleurt het op Koningsdag niet alleen oranje, maar ook blauw en geel, de kleuren van Oekraïne. Coby Schuring, één van de mensen achter Vrolijke Vrijmarkt, vertelt er meer over.
"Dit jaar is de opbrengst van de theetuin voor de bewoners van herberg Oer 't Hout." De herberg was één van de eerste plaatsen in Fryslân waar Oekraïense vluchtelingen opgevangen werden. Met het geld wil Schuring een speciale sportmiddag organiseren voor de jongere Oekraïners.
Een paar Oekraïners zijn even langs geweest voor een bakje koffie, vertelt Schuring. Ze merkt dat andere mensen ook meevoelen met de vluchtelingen. "Daarom is het ook mooi dat sommige mensen die hier verkopen hun opbrengst aan een goed doel geven."
12:23

Dubbel feest in Drachten: Oranjevereniging viert 100-jarig jubileum

Koningsdag in Smallingerland heeft een speciaal tintje. De Oranjevereniging viert het honderdjarig bestaan. Dat is bijzonder in een tijd dat vele Oranjeverenigingen stoppen omdat ze te weinig mensen kunnen krijgen. Wat het geheim van deze Oranjevereniging is?
"We hebben een goed draaiboek en we werken met enthousiaste vrijwilligers van World Servants. Dat zijn jonge mensen tussen de 16 en 20 jaar die ons steunen. Het zijn een paar extra handen. Smallingerland is van oudsher koningsgezind, het was ook een grote christelijke gemeente", vertelt de secretaris.
Het jubileum wordt niet groots gevierd. Voor de oud-leden is er 's middags een receptie.
11:49

Ook steeds meer mensen op de rommelmarkt in Dronryp

11:19

Drukte op Leeuwarder vrijmarkt

11:10

Na ruim 100 jaar op Koningsdag geen muziek op dak van stadshuis Harlingen

De Stedelijke Muziekvereniging Harlingen mag op Koningsdag niet meer op het dak van het stadshuis spelen. De burgemeester heeft dit jaar geen vergunning verleend vanwege aangescherpte veiligheidsmaatregelen.
Al meer dan honderd jaar speelt de muziekvereniging op Koningsdag, en voorheen op Koninginnedag, koraalmuziek en oud-Hollandse liedjes. Dat gebeurde altijd op het dak van het stadshuis. "We zijn enorm teleurgesteld", vertelt Bauke van der Pol van de vereniging. "We hebben in het gesprek ook aangegeven dat het wel wat meevalt. En dat het wat ons betreft kan."
Toch mag het niet. De burgemeester en de gemeente willen de verantwoordelijkheid niet dragen, met name nu er zorgen zijn over het dak, zegt Van der Pol. "Het mag niet meer. We zijn uitgenodigd door de burgemeester en hebben gepraat. De staat van het dak lijkt niet zo goed meer te zijn, dat je er niet meer met twintig mensen op mag."
© SMH
11:00

Koningsdag in Dokkum

10:45

De Putkapel en de aubade in Sneek

10:30

Vrijmarkt in Sneek

10:00

De Putkapel in de toren van de Sneker Martinikerk

Leden van De Putkapel, zoals gebruikelijk in korte broek met Friese pompeblêden, beklommen 's ochtends vroeg al de toren van de Martinikerk in Sneek om daar verschillende nummers te spelen.

"Basedrum past niet door het gat"

Een van de leden van het dweilorkest stond echter beneden te luisteren. "Mijn basedrum past niet door het gat, dus ik kon niet mee naar boven."
De Putkapel yn de Martinitsjerke yn Snits © Omrop Fryslân, Arjen Bosselaar
09:30

Aangenaam weer, jas wel aan

Het weer lijkt goed: eerst is er veel bewolking, maar 's middags komt de zon er geregeld bij. Het blijft droog, er staat een matige noordenwind. Het wordt met zo'n 13 graden niet heel warm.
09:00

Drukte in Koningsnacht

Ek yn de oanrin nei Keningsdei, yn de Keningsnacht, wie it al drok op tal fan plakken, lykas yn it sintrum Ljouwert. Ferkeapers setten har doe al har ferkeapplak ôf.
08:30

Koninklijke familie naar Maastricht

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters vieren de dag in Maastricht. Dat zou al in 2020, maar ging vanwege corona niet door. Koningsdag wordt sinds 2014 gevierd, een jaar na de huldiging van Willem-Alexander. De koning viert zijn 55ste verjaardag.
Koninklijke familie in Maastricht © ANP
08:00

Welkom!

Welkom bij dit liveblog met alles over Koningsdag, dat we na twee jaar van coronabeperkingen weer volop kunnen vieren.