Kunstroute Vervlochten brengt Noordwolder vlechthistorie voor het licht

In en om Noordwolde wordt hard gewerkt aan de kunstroute die vrijdag 6 mei van start gaat. Op diverse locaties komen kunstwerken met het thema 'Vervlochten'.
Het ziet er feestelijk uit in Noordwolde:
Met wandel- en fietsroutes komt de historie van Noordwolde als vlecht- en rotandorp voor het licht. Het verleden krijgt een verbinding met de toekomst door de kunstwerken, legt organisator Sigrid Hamelink uit.
"Het gaat over de vervlochtenheid van Noordwolde met de geschiedenis en met de wereld."
Beeld van de kunstroute © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
De kunstroute is een samenwerking met het Nationaal Vlechtmuseum, waar de geschiedenis van het dorp wordt verteld. "Hier is ooit vlakbij een mandenmakerij geweest. Die hoorde bij de Koloniën van Weldadigheid. Dat was het startpunt van het vlechten in Noordwolde. Mensen kwamen hier naar toe en hadden geen werk. Dus ze verzamelden wilgentenen en vlochten daar manden van."

Rotan

Toen de wilgen op waren, stapten ze over op rotan. Dat werd geïmporteerd vanuit Indonesië. "Het werd aangevoerd met de tram, die hier aangelegd werd", zegt Hamelink. "Eigenlijk zorgde de tram voor de verbinding met de wereld."
Eén van de kunstwerken © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Zo ontstond er een complete industrie. Het kiezen van materiaal is ook nu, bij de kunstwerken, bewust gedaan. Ze gebruiken gerecycled spullen. De kunstroute Vervlochten is tot eind oktober.
Verslaggever Ronnie Porte in Noordwolde