Wethouder Hilde Tjeerdema: "Ik dacht eerst, dan moet ik voortaan maar patat verkopen"

"Ik dacht eerst, dan moet ik voortaan maar patat verkopen. Of sigaretten." Dat was de eerste, teleurgestelde reactie van Leeuwarder D66-wethouder Hilde Tjeerdema, toen duidelijk werd dat haar partij buiten het nieuwe college valt.
Hilde Tjeerdema © Omrop Fryslân, Lennard Geerts
"Dat wij daarin niet terugkomen heeft mij persoonlijk veel pijn gedaan en natuurlijk is het ook voor de partij heel teleurstellend", zo vertelde ze in het Nieuwsforum van het radioprogramma Buro de Vries.

Resetten

Volgens de democraten zal de partij hier ook mee aan de slag moeten: "Waar hebben wij de band met de kiezer verloren? Het is altijd goed om je politiek als partij eens te 'resetten'."
D66 werkt nog aan een analyse van de verkiezingsuitslag. Het idee is wel dat de kiezer tegen Den Haag heeft gestemd.

Leenstelsel

"De lokale partijen hebben gewonnen en de regeringspartijen verloren. Dat wij onder studenten de slag verliezen van GroenLinks zet je echter wel aan tot denken. Mogelijk heet dat te maken met het leenstelsel: een punt uit de landelijke politiek, waar we lokaal op worden afgerekend", denkt Tjeerdema.
Hilde Tjeerdema in het Nieuwsforum
Rationeel snapt ze heel goed dat D66 in Leeuwarden buiten de boot valt, maar ze vindt het erg jammer omdat de partij ook voor Leeuwarden veel goede plannen heeft voor de problemen waar de stad de komende jaren voor komt te staan.

Gezondheidszorg

Persoonlijk breekt voor haar een spannende tijd aan. Het liefst zou ze actief blijven op het gebied van vragen rondom de gezondheidszorg. Wat moet er op dat vlak in de toekomst gebeuren, toen daar de kosten zo hard oplopen? Op welk platform dat dan moet gebeuren, weet ze nog niet, maar "Er kan gebeld worden!"
Tjeerdema gaat eerst op vakantie. "Daarna komt er vast wel iets nieuws op mijn pad. Ik moet eerst maar eens afkoelen van deze politieke avonturen."