Luchtspektakel Tol trekt op eerste avond meer dan 20.000 bezoekers naar Prinsentuin

Het Vlaamse theatergezelschap Tol laat Leeuwarden deze dagen dansen in de lucht. Op de eerste avond trok het spektakel meer dan 20.000 belangstellenden naar de Prinsentuin.
Op grote hoogte voeren de artiesten het spektakel uit © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Artiesten speelden, dansten en zongen, hangend aan grote kranen op een meter of veertig rondom het stadspark. Verder was er nog een wandeltocht met een parade van lopende, fietsende en vliegende verrassingen.
Artistiek leider Lotte Seuntjens hoopte dat de voorstellingen een verbinding tussen publiek, kunstenaars en de poëtische wereld van Tolworld zouden worden. "Wij hopen altijd dat mensen geraakt zijn. Dat ze de wereld van Tol als een poëtische wereld ervaren."
Theater Tol is daarin geslaagd. "Dit past zo goed bij Leeuwarden. Geweldig."
Het Vlaamse theatergezelschap Tol in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Aan de Noordersingel ging een parade voorbij met fietsende dansers. Een aanwonende was opgetogen over wat hij zag. "Ik vind het fantastisch. Het is echt een evenement dat bij de stad past. Net als de Reuzen. Water en techniek vertellen een verhaal."
Het was na twee vervelende jaren ook wel eens welkom, zo'n spektakel met duizenden mensen. "Dat is zo fijn!"
Volgens de bewoner van de Noordersingel is het een mooi vervolg op LF2018. "Ik woon hier al vijftien jaar. Er komen steeds meer toeristen."
Cultuur is zo belangrijk, zeker voor een hoofdstad.
Een van de bezoekers
Dan wordt er gedanst in de lucht, de verklede artiesten hangen in kranen. "Prachtig, het mag eindelijk weer. Wat hebben we dit gemist. Cultuur is zo belangrijk, zeker voor een hoofdstad. Kijk eens om je heen, zoveel mensen."
"Leeuwarden heeft weer iets", vertelde een van de bezoekers. "Cultuur is heel belangrijk. Dit is saamhorigheid en broederschap."
Het theaterspektakel is 22 en 23 april nog te zien, van 20.00 tot 23.00 uur.