Wie geen vette lever wil, meet zijn buikomvang: "101 centimeter, op het randje"

Heb je als vrouw een buikomvang van 88 centimeter? Of als man een van 102 centimeter? Dan is het tijd voor actie, want mogelijk is er dan sprake van leververvetting. Sipke Jan Bousema biedt hulp.
Een te grote buikomvang betekent vaak leververvetting © ANP
Een groot plakkaat ligt midden op de grond op he Wilhelminaplein in Leeuwarden. Daarop is een soort eiland te zien dat ook digitaal te vinden is op de website van LeverStijl, die kortgeleden gelanceerd werd door SJB Media, het marketingbedrijf van Sipke Jan Bousema.
Op het eiland kunnen mensen steun krijgen voor een betere levensstijl, legt Bousema uit. "Op dat eiland kun je bijvoorbeeld naar de supermarkt toe. Je komt dan allerlei verleidingen tegen: hoe kun je die weerstaan en wat is nou goed om te kopen in de supermarkt?"
Eén op de vijf Nederlanders kampt volgens Bousema met leververvetting. Het is het gevolg van een ongezonde levensstijl en brengt op langere termijn ook gevaren met zich mee. Bousema wil dan ook dat er meer aandacht komt voor een gezondere levensstijl.
De aftrap van de campagne was dinsdag in Leeuwarden;
Steun krijgt Bousema van maag-, darm- en leverdokter Vincent Dik. "Leververvetting kan overgaan in hepatitis, dus leverontsteking en uiteindelijk tot levercirrose. Pas dan ontwikkelen mensen klachten en dat kunnen allerlei ernstige klachten en complicaties zijn."
"Levercirrose, daar zijn geen goede behandelingen voor behalve transplantatie, maar dat is niet mogelijk op grote schaal. Het is dus belangrijk te voorkomen dat mensen in dat stadium van de ziekte belanden."
Levensstijlverbetering is de oplossing tegen leververvetting.
Sipke Jan Bousema
Een gezonde lever is de persoonlijke missie van Bousema geworden. "Levensstijlverbetering is de oplossing tegen leververvetting", zegt hij.
Een eerste check op leververvetting kan gedaan worden door met een meetlint de buikomvang te meten. Bousema legt uit dat vrouwen met een buikomvang van meer dan 88 centimeter moeten uitkijken. Voor mannen ligt de kritieke grens op 102 centimeter.
"Ik zit op 101 centimeter. Dat is op het randje", zegt Bousema. "Ik moet er wel op letten. Het is even schrikken, maar het is wel de eerste indicatie van: kan ik wat aan mijn gewicht doen?"
Hij gaat proberen meer te bewegen en wat minder te eten.