Advocaat in Vidar-zaak: "Friese misdaad is los zand, geen Taghis of Holleeders"

De inzet van de criminele burgerinfiltrant in de zaak-Vidar was niet rechtmatig. Dat zei advocaat Jan Boksem dinsdagochtend in de rechtbank van Leeuwarden.
"De Vidar-zaak kent geen Taghis of Holleeders":
Boksem verdedigt de 58-jarige verdachte uit Zurich, die door justitie wordt gezien als de hoofdrolspeler in een internationale drugsbende. Tegen de man is vorige week door het Openbaar Ministerie acht jaar cel geëist, de hoogste straf in deze zaak.
Het OM zei dat de verdachte zijn lidmaatschap van de Hells Angels zou hebben gebruikt bij de uitvoer van drugs naar Scandinavië.

OM: criminele burgerinfiltrant was nodig

De zaak, die de naam Vidar heeft gekregen, is aan het licht gekomen door de inzet van een criminele burgerinfiltrant: een burger die met toestemming van het OM criminele activiteiten mocht uitvoeren. Justitie stelde dat zijn inzet nodig was om de bende op te rollen.
Advocaat Jan Boksem © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Volgens Boksem moet de inzet van een criminele burgerinfiltrant voldoen aan strenge eisen. Zo mag justitie het middel alleen inzetten bij een gesloten crimineel netwerk.
Een stel amateuristische plattelandscriminelen die met drugs geld dachten te verdienen.
Jan Boksem over het Friese misdaadcircuit
"Maar dat is het Fries misdaadcircuit niet", zegt Boksem. "Het hing als los zand aan elkaar. Een stel amateuristische plattelandscriminelen die met drugs geld dachten te verdienen."

Geen duizenden kilo's

Verder moet er sprake zijn van een ernstige vorm van criminaliteit. "Dat zie ik niet. De Vidar-zaak kent geen Taghis of Holleeders. Het gaat niet om duizenden kilo's in containers, maar om 86 kilo amfetamine waarvan de uitvoer nog eens mislukt is ook. Er is ook geen geweld gebruikt. Het had allemaal een provinciaal karakter."
Volgens Boksem bleek bovendien dat de infiltrant onbetrouwbaar was, omdat hij een belang zou hebben. "Hij heeft mijn cliënt uitgelokt."
Boksem spreekt van een 'ernstig vormverzuim' van het Openbaar Ministerie. "Bewijsuitsluiting is een passende sanctie."

Beeld moet worden bijgesteld

Hij vroeg vrijspraak voor zijn cliënt. "Het OM heeft gedacht een grote internationale drugsbende op te rollen, maar dat beeld moet worden bijgesteld. De Vidar-zaak is geen Marengo of Passage."