Poster moet trekvogels bij groter publiek brengen: "Bekend maakt bemind"

Het Werelderfgoed Waddenzee en zes nationale parken willen met een speciale poster het verhaal van elf trekvogels vertellen, die ieder jaar een route afleggen langs die parken.
Een kluut © Remco de Vries/Omrop Fryslân
Miljarden trekvogels over de hele wereld gaan ieder jaar van de broedplaatsen naar een gebied om te overwinteren - en weer terug. In die tochten van honderden of duizenden kilometers komen ze van alles tegen.
Nederland ligt op een belangrijk knooppunt op een van die trekroutes. Hier komen ieder jaar ruim driehonderd verschillende soorten trekvogels langs. "Dit verhaal is een van de hoogtepunten van de natuur", zegt natuurgids Jörgen de Bruin.
In totaal gaat het om zo'n negen miljoen vogels die de route volgen die langs West-Europa en West-Afrika loopt. Een groot deel van die vogels komt ook door Nederland.

Herkenbaar voor mensen

De Bruin werkt bij IVN Natuureducatie en is ook betrokken bij een van de zes nationale parken die betrokken zijn bij de poster: het Lauwersmeer. "We denken dat de vogeltrek een thema is dat mensen aanspreekt."
Als voorbeeld noemt hij de boerenzwaluw. "Die overwintert in Kaapstad en rondt deze tijd vindt-ie de boerderij weer terug waar hij vorig jaar gebroed heeft. We denken dat we met dat soort prachtige verhalen een heel breed publiek kunnen aanspreken."
Als wij naar bijvoorbeeld Spanje gaan, moeten onderweg eten, rusten, bijtanken. Dat geldt ook voor de vogels.
Jörgen de Bruin
Mensen zouden zich wel kunnen identificeren met de vogels. "Het gaat over reizen, verre reizen naar onbekende oorden, met gevaren onderweg. En als wij naar bijvoorbeeld Spanje gaan, moeten onderweg eten, rusten, bijtanken. Dat geldt ook voor de vogels."
En dat lukt niet overal even eenvoudig. "De trekroute is zo sterk als de zwakste schakel. Je kunt bijvoorbeeld hier het Lauwersmeer wel heel goed beschermen, maar als er ergens anders een gebied verdwijnt, dan kan het leiden tot het verdwijnen van een vogel. Die kunnen dan onderweg niet meer voldoende 'tanken' om de routes af te maken."

Breder bekend

Met de poster hopen De Bruin en zijn collega's dat mensen daar meer oog voor krijgen. Als het verhaal van de trekvogels breder bekend wordt, zou dat moeten helpen. "Bekend maakt bemind", zegt Janneke van Montfort van het bureau Nationale Parken.
Dit is de poster (klik hjir voor een grotere weergave):
© Bureau Nationale Parken
Van Montfort vertelt dat de poster niet alleen mooi is voor aan de muur. "Het geeft ook een inkijkje in de internationale trekroutes van elf iconische trekvogels die Nederland elk jaar bezoeken."
Op de poster staat een QR-code. Wie die scant, ziet waar de verschillende vogels te bewonderen zijn en wanneer er excursies worden georganiseerd. De poster is verkrijgbaar in het bezoekerscentrum van de verschillende parken en bij de verschillende bedrijven in die parken. In Fryslân gaat het dan om Schiermonnikoog en het Lauwersmeer.
FryslânDOK maakte onderstaande documentaire over het trekgedrag van grutto's. Hoe weten trekvogels bijvoorbeeld waar ze heen moeten vliegen?