Wethouder Theo Faber: "Stroomkabel komt er niet langs, bij of op Ameland"

Ameland is weer in beeld voor het tracé van stroomkabels van windparken in de Noordzee naar de Eemshaven. Eerder was er op Schiermonnikoog al veel ophef, omdat de kabel daar dwars door het eiland zou gaan. Vanwege die weerstand moet het ministerie de route opnieuw bekijken.
Bezorgdheid over plan voor stroomkabel bij Ameland:
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat onderzoekt een aantal mogelijke routes voor kabels. Er liggen nu acht routes ter inzage. Een daarvan loopt door natuurgebied Het Oerd op Ameland.
Wethouder Theo Faber is er heel duidelijk in: die kabel komt er niet op, over of bij zijn eiland. "Twee jaar geleden hebben we dat ook al aangeven dat we dat niet zien zitten. Dat geldt ook voor Schiermonnikoog, daarin staan we samen."
© Omrop Fryslân
In eerdere overleggen heeft de regio waar dit speelt, aangegeven dat de kabel via de Eemshaven kin. "Dat is wel een duurdere optie, maar de gemeente Het Hogeland heeft aangegeven dat ze een deel van de energie daar wel kunnen gebruiken."
Een eerste geruststelling is dat deskundigen zeggen dat Ameland niet een heel waarschijnlijke optie is. Mocht dat wel zo zijn, dan is dat niet bespreekbaar.
Wethouder Theo Faber
Hij is verbaasd dat alle opties nu weer open liggen. "Een eerste geruststelling is dat deskundigen zeggen dat Ameland niet een heel waarschijnlijke optie is. Mocht dat wel zo zijn, dan is dat niet bespreekbaar. De gevolgen zijn desastreus voor het Oerd."
Volgens Faber is er nog een andere optie. "Er is een stukje niemandsland tussen Nederland en Duitsland. Beide landen moeten daar toestemming voor geven en Duitsland wilde dat niet, maar lijkt nu door de ontwikkelingen in Oekraïne er wel voor open te staan."
Wethouder Theo Faber
Het ministerie zegt in een reactie: 'alle verkende routes kennen uitdagingen op het gebied van ecologie, landbouw, uitvoerbaarheid en/of vergunbaarheid maar hebben theoretisch gezien voldoende ruimte om 4,7 GW aan te laten landen. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of dit ook in de praktijk mogelijk is.'