Oekraïense kinderen voor het eerst naar school in Grou

Dertig Oekraïense kinderen die in Grou worden opgevangen, zijn dinsdag voor het eerst naar school geweest. Binnenkort moeten ook kinderen die in Nieuw Mellens in Leeuwarden verblijven naar school kunnen.
Sinds een paar weken verblijven Oekraïense vluchtelingen in herberg Oer 't Hout in Grou. In drie lokalen bij basisscholen De Twa Fisken en Nijdjip krijgen ze sinds dinsdag les.

Knutselen en spelletjes doen

"De kinderen moeten vooral met elkaar bezig kunnen zijn", zegt directeur Johan Meesters van CBS Nijdjip. "Ze dragen een behoorlijke rugzak met vervelende ervaringen met zich mee. Deze kinderen hebben vooral baat bij rust, regelmaat en het spelen met elkaar. Een hoop knutselen en spelletjes doen dus. En natuurlijk het leren van de Nederlandse taal."
Onder de Oekraïense vluchtelingen is een leerkracht Engels. "Zij zal de docenten ondersteunen. Dit doet ze wisselend over de groepen. "Dat is heel mooi. Zij kan er ook voor de kinderen zijn wanneer ze behoefte hebben om erover te praten", zegt Meesters.

Tolk

Het gaat om Larisa Honchar. Zij vluchtte met haar dochter voor de oorlog in Oekraïne en twijfelde geen moment toen ze de vacature voor klassenassistent zag. ze vond dat ze iets speciaals moest doen, wat nuttig is voor de mensen uit Oekraïne. Dat doet ze nu door zich in te zetten als tolk.
De eerste schooldag voor Oekraïense kinderen in Grou © LEO Middelsé
De Oekraïense leerlingen krijgen eerst les in groepen van maximaal vijftien kinderen. Later zullen ze ook meer bij de 'gewone' basisschool betrokken worden. "Bijvoorbeeld door samen te spelen op het schoolplein of samen creatief of spelend bezig te zijn. Het wordt wel een echte school, waarbij we bijvoorbeeld ook rekenles op eigen niveau gaan geven", zegt Mathilde Penning van Taalschool Leeuwarden.

Nieuw Mellens

Binnenkort moet er ook in Leeuwarden een onderwijslocatie komen. "We proberen zo snel mogelijk een locatie voor Oekraïense leerlingen in Leeuwarden op te zetten", zegt Penning. "We zijn al druk bezig met de sollicitaties voor het personeel en het zoeken naar geschikte onderwijsruimte in de buurt van Nieuw Mellens."