Een maand in Fryslân: "Ik heb zelfs iemand gezien die in de regen badslippers aan had"

De wereld van de Oekraïense Dariya (17) staat volledig op zijn kop. Het ene moment is ze studente in Kiev, het andere moment zit ze als vluchteling in Beetsterzwaag. Voor Omrop Fryslân doet ze verslag van haar leven. Deel 5: verschillen tussen Nederlanders en Oekraïners.
© Omrop Fryslân
"We zijn intussen al een maand in Nederland. In deze tijd is er veel veranderd, maar het is nog steeds moeilijk om op het nieuws te zien dat vrouwen en kinderen verkracht en vermoord worden.
Het gebeurt allemaal zo dichtbij de plek waar ik woonde en studeerde. Ik vind het een akelig idee dat dit ook met mij kon gebeuren of met mijn naasten.
Ik wil hier liever ook niet teveel aan denken en over schrijven in mijn dagboek. Waar ik wel over wil schrijven zijn de verschillen die ik zie met de gewoontes hier in Nederland in vergelijking met die van ons.

Dikke truien en badslippers

Allereerst vind ik het bijzonder om te zien wat voor kleding met hier dragen. Het weer is hier soms slecht, door de wind kan het heel koud zijn, dan hebben we dikke truien aan, met een winterjas en soms zelfs snowboots.
Ik heb zelfs iemand gezien die in de regen badslippers aan had.
Dariya
Op hetzelfde moment zie ik hier Nederlanders die een dunne jas met een T-shirt eronder dragen. Ik heb zelfs iemand gezien die in de regen badslippers aan had en hij voelde zich goed op dat moment!
Door dit verschil zijn de meeste Oekraïense kinderen verkouden geworden in de eerste weken, omdat ze geen jas aan hadden toen ze naar school liepen.

Praatje maken

Wat me ook opvalt is dat Nederlanders heel anders met elkaar omgaan. Het is hier heel gewoon om vreemden op straat te groeten. Ook is iedereen heel vriendelijk tegen elkaar en zijn ze altijd bereid om een praatje met iemand te maken.
Als je dit zou doen in Oekraïne, dan zouden ze je voor gek verklaren.
Dariya
Als je dit zou doen in Oekraïne, dan zouden ze je voor gek verklaren. Ook is het niet mogelijk om bij ons een praatje te hebben met bijvoorbeeld mensen in de winkel of medewerkers die in de winkel werken, want iedereen heeft altijd haast of is met de gedachten ergens anders.

Brood

Als laatste zijn de eetgewoontes hier heel anders. Hier eten ze de hele dag brood en yoghurt en alleen 's avonds na het werken, maken mensen avondeten met groente, vlees of soep.
Een stukje brood is bij ons niet gezond genoeg en kan zeker niet een hele maaltijd vervangen.
Dariya
In Oekraïne is de gedachte dat een stukje brood niet gezond genoeg is en zeker niet een hele maaltijd kan vervangen.
Daarom worden er in Oekraïne verschillende gerechten voorbereid en dat kun je de hele dag eten. Wij maken alleen brood klaar voor school of werk.
Ik vind het erg interessant om elke keer weer nieuwe verschillen in onze gewoontes te ontdekken."