Amazone Rixt van der Horst mikt met nieuw paard op paralympisch goud in 2024

Paralympisch amazone Rixt van der Horst heeft maandagmiddag het paard gepresenteerd waarmee ze toewerkt naar de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs. Het gaat om de Duitse merrie Akuna Matata.
"Goud is het enige dat ontbreekt op mijn nachtkastje"
In een heerlijk lentezonnetje staat er op een grasveld van een villa in Oranjewoud een mooi, bruin paar te pronken. Het zwarte haar in vlechtjes en een bandje met glimmende stenen op het voorhoofd. Op de rug zit de Grouster amazone Rixt van der Horst. Ze nemen met zijn tweeën ruim de tijd voor de pers, die de twee op de foto zetten.
Rixt van der Horst (26 januari 1992) werd tien weken te vroeg geboren. Ze heeft daar verschillende beperkingen aan overgehouden, zoals scoliose. Scoliose is een verkromming aan de ruggengraat. Daardoor loopt ze moeilijk.
Ze werd onder andere vijf keer wereldkampioen en twee keer Europees kampioen paradressuur. Op de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro (2016) won ze een zilveren en twee bronzen medailles. Op de Spelen van Tokio (2021) pakte ze nogmaals zilver en brons.
Met Akuna gaat Van der Horst een nieuwe paralympische cyclus in van drie jaar op weg naar Parijs. "Na Tokio heb ik een periode gehad waarin ik de tijd heb genomen om te kijken of ik wel door wilde gaan. Je hele leven, en dat van je omgeving, staat in het tegen van de topsport. Maar uiteindelijk begon het toch te kriebelen, want ik had het gevoel dat ik nog niet klaar was."

Zoektocht naar nieuw paard

Voor de Paralympische Spelen van 2024, en het traject er naar toe, was wel een nieuw paard nodig. En dus ging Van der Horst om tafel met vriendin en oud-trainer Caroline Slisser. "We hebben samen een heel profiel opgesteld," vertelt Slisser, die ook bij de presentatie aanwezig was.
© Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân
Akuna was niet het eerste paard dat bij de zoektocht naar voren kwam: "We hebben een aantal paarden bekeken, maar die waren het om verschillende redenen niet. Van een tussenpersoon ontvingen we toen een filmpje van dit paard en daar werden we heel enthousiast van."
© Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân
"We zijn toen naar Duitsland gereden, en daar heeft Rixt op haar gereden. Daar was ze zo enthousiast over dat we de volgende dag weer naar Duitsland zijn gegaan. Daarna waren we er snel uit."

'Goud is een droom'

Met behulp van sponsoren, zoals het Foppe Fonds, lukte het om van Rixt en Akuna een duo te maken dat de komende jaren moet toewerken naar de Spelen van Parijs in 2024.
De weg daarnaartoe begint dit jaar al legt Van der Horst uit" In mei bij het NK moet ik punten halen voor het WK later dit jaar. Dat is allemaal op korte termijn, maar door al die wedstrijden worden we steeds beter. Zo maak je de kans om je te plaatsen voor Parijs ook steeds groter."
Van der Horst is wereldkampioen geweest, won bronzen en zilveren medailles op de Paralympische Spelen en heeft dus eigenlijk nog maar een doel: "Goud is al heel lang een doel. Of eigenlijk is het een droom waar ik naartoe werk. En ik denk dat dat met Akuna een realistische droom is."