Burgemeester Van der Zwan: "Iedere keer weer crisissen over opvang is waardeloos"

De Hoekstrahal in Heerenveen werd een poos gebruikt door het COA als crisisopvang voor vluchtelingen uit Ter Apel. Die functie heeft het nu niet meer, maar de gemeente gaat kijken hoe het opnieuw kan helpen bij de opvang van vluchtelingen.
Tjeerd van der Zwan © Omrop Fryslân
In de Hoekstrahal zouden 200 plekken komen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, maar daar werd niet voldoende gebruik van gemaakt. De mensen gingen vaak al rechtstreeks naar andere opvangplekken in de provincie, zegt burgemeester Tjeerd van der Zwan.
De opvang van vluchtelingen die anders in het overvolle Ter Apel zitten, was ook niet een goede oplossing, omdat deze mensen een ander ritme aanhielden, bijvoorbeeld door het vieren van de Ramadan.

'Niet te verkopen aan sportverenigingen'

"Achtkarspelen en Twijzel hebben de helpende hand toegestoken en gezegd: we nemen de hubfunctie over. Het COA heeft zich prima aan de afspraak gehouden. We hebben zeven dagen opgevangen, 130 vluchtelingen, in die week heeft het COA plekken voor ze gezocht elders in het land. Nu is de hal weer leeg."
Het is niet duidelijk wat de functie van de hal nu zal zijn. "Wat wel helder is is dat we de hubfunctie van Twijzel weer overnemen." Gemeente Heerenveen zal kijken hoe ze het zullen doen. "Als er weer zo weinig gebruik van wordt gemaakt is dat niet zo efficiënt. Dat kun je ook niet verkopen aan sportverenigingen."
Of het in de Hoekstrahal is of elders is, moeten we de komende weken goed bespreken."
Tjeerd van der Zwan over opvang in de gemeente Heerenveen
Toch wil Heerenveen wel weer "de hubfunctie vervullen" in de opvang van vluchtelingen, zegt Van der Zwan. "Of het in de Hoekstrahal is of elders is, moeten we de komende weken goed bespreken."

Veel vrijwilligers

"De hele week zijn er veel medewerkers van de gemeente Heerenveen geweest die zich vrijwillig hebben aangemeld om daar een rol in te spelen, in de opvang, de coördinatie, het beheer, als begeleiding. Dat is behoorlijk zwaar geweest, maar we kunnen het", zegt Van der Zwan. "We hebben geleerd dat we snel kunnen schakelen."
De landelijke opvang kan wel beter, vindt Van der Zwan. "Het is natuurlijk waardeloos dat we iedere keer maar weer crisissen hebben als het gaat om de opvang van vluchtelingen."
Burgemeester Tjeerd van der Zwan over de opvang in zijn gemeente