Bijna duizend Oekraïense vluchtelingen ingeschreven; niet op Ameland en Schier

Er zijn sinds februari bijna duizend (927) Oekraïense vluchtelingen ingeschreven in Friese gemeenten. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Vluchtelingen die bij Nij Smellens aankomen © Omrop Fryslân
Met 212 vluchtelingen is Leeuwarden de gemeente waar de meeste vluchtelingen staan ingeschreven.

Geen vluchtelingen op Schiermonnikoog en Ameland

In de gemeenten Schiermonnikoog en Ameland worden geen vluchtelingen opgevangen omdat vluchtelingen met eventuele oorlogstrauma's daar geen begeleiding kunnen krijgen.
Volgens Veiligheidsregio Fryslân is het momenteel ook niet nodig om de mensen daarnaartoe te brengen, omdat er in de provincie verder nog genoeg opvangplekken zijn. Het zijn er net wat meer dan 1100, en wanneer dat nodig is kan het omhoog worden gebracht naar 1600. Ameland heefgt 26 opvangplekken, op Schiermonnikoog zijn het er 17.
Gekeken naar het aantal inwoners per gemeente zijn Opsterland en Weststellingwerf de twee gemeenten waar de meeste Oekraïense vluchtelingen staan ingeschreven. Drie op de duizend inwoners van de gemeente zijn vluchteling.
Het CBS heeft ook gekeken naar de leeftijd van de vluchtelingen. Er zijn in totaal 390 vluchtelingen van onder de 18 jaar, en 537 van boven de 18 jaar.