Extinction Rebellion blokkeert Leeuwarder vliegbasis: actie tegen vervuiling

Bij de Leeuwarder vliegbasis werd vrijdagmiddag geprotesteerd tegen de oefeningen van Frisian Flag. De activistische beweging Extinction Rebellion en het actiecollectief Vliegop voerden actie tegen de effecten op natuur en klimaat.
Het protest bij de vliegbasis:
Er stonden jongeren in roze kleding bij de ingang van de vliegbasis, die zich hebben vastgeketend aan bomen en aan elkaar. Ook werden er speeches gehouden en hebben mensen banners vast. Auto's kwamen in de file te staan. Het protest heeft tot ongeveer twee uur geduurd.
Het is vrijdag de laatste dag van de internationale luchtmachtoefening Frisian Flag in Leeuwarden. De oefeningen ondervonden geen hinder van het protest, de eerste vliegtuigen waren de lucht al in, vertelde een woordvoerder van de vliegbasis.

Nog niet ingegrepen

De demonstratie is niet aangevraagd, er is geen vergunning voor. Het staat de mensen wel vrij om te demonstreren, ter plaatse wordt bekeken of het gevaar oplevert voor de verkeersveiligheid. Er werd niet ingegrepen. Mocht de situatie erom vragen dan zou dit in overleg met politie en marechaussee gebeuren.

Vervuiling

Defensie is het meest vervuilende Nederlandse overheidsbedrijf, stellen de actievoerders. Met de blokkade willen ze defensie en de overheid duidelijk maken dat de uitstoot, het lawaai en de vervuiling van de vliegbasis niet goed is voor de leefbaarheid van mens en dier.
De actievoerders © CAMJO media
De actievoerders wijzen defensie op zijn verantwoordelijkheid. Defensie wil voor 2030 de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen met 20 procent terugbrengen, maar dat is volgens de actievoerders 'volstrekt onvoldoende.'

Oorlog en fossiele brandstof hand in hand

Extinction Rebellion steunt het Oekraïense volk, maar is tegelijkertijd kritisch op de machthebbers die oorlog en vervuiling in de hand werken. "Oorlog en fossiele brandstoffen gaan hand in hand, zoals ook de oorlog in Oekraïne pijnlijk duidelijk maakt", laten ze weten.
Bram, één van de demonstranten, over het protest bij de vliegbasis
"Ik wil voorkomen dat dit vaker gaat gebeuren", zei Bram, één van de demonstranten. "De vliegtuigen die hier vliegen veroorzaken veel uitstoot. Daarnaast denk ik niet dat het gebruik van oorlogsvoertuigen de beste manier is om vrede te creëren. Ik denk dat dat het het beste is om de dialoog te gebruiken."

'Hoe eerder, des te beter'

Hij wil Defensie eraan herinneren dat ze ook klimaatdoelstellingen hebben afgesproken. "Vliegen gaat de komende 30 jaar niet kunnen op een duurzame manier. Het moet afgelopen zijn. Hoe eerder, des te beter."