Sportcampagne voor mensen met een beperking: 'Je kunt meer dan je denkt'

'Je kunt meer dan je denkt.' Dat is de boodschap van de gelijknamige campagne van Sport Fryslân om Friezen aan het sporten te krijgen. In de campagne staan de verhalen van vijf Friese sporters centraal.
Tafeltennisser Magan Tahir is verbonden aan de campagne:
Sport Fryslân hoopt met de campagne om meer Friezen met een beperking aan het sporten te krijgen. In totaal zijn er in Fryslân zo'n 75.000 mensen met een fysieke of lichamelijke beperking. Daarvan doet minder dan dertig procent regelmatig aan intensief sporten. Onder mensen zonder beperking ligt dat percentage hoger dan 65 procent.

Geen expertise

Dat mensen met een beperking minder sporten zou onder meer komen door drempels waar zij of hun ouders overheen moeten. Dat merkte Marie Schipper ook, moeder van de 13-jarige Bodi. Hij is één van de gezichten van de campagne en heeft een verstandelijke beperking.
"Het is best ingewikkeld om een sport uit te zoeken. Je begint met het bellen van een reguliere sportvereniging. Maar daar kregen wij al snel te horen dat het niet ging: men had niet de expertise om ons kind te begeleiden. In ons geval wilde onze zoon heel graag voetballen, net als zijn broers. Maar dat was hier in Heerenveen niet", zegt Schipper.

Lastig voor sportclubs

"Als je hem op een voetbalveld zet, kan hij op het ene moment goed meedoen en zich concentreren. Maar op het andere moment is hij grassprietjes aan het tellen. Dat kan midden in een wedstrijd gebeuren. Soms rent hij ook maar wat heen en weer. Winnen of verliezen interesseert hem niet zoveel. Hij vindt het ook leuk als de tegenstander scoort. Dat maakt hem niet zoveel uit", zegt Schipper.
"Je moet wel een trainer hebben die dat een beetje snapt en die daar mee om kan gaan. Dus ik begrijp ook wel dat het voor sportclubs lastig is. Maar wij wilden als ouders wel dat ons kind kon sporten." De campagne moet voor meer begrip zorgen. Sport Fryslân wil bovendien mensen met een beperking in contact brengen met de juiste sportverenigingen.
Marie Schipper over haar zoon Bodi en het initiatief
Ook tafeltennisser Magan Tahir heeft zich verbonden aan de campagne. In 1992 raakte Tahir bij de burgeroorlog in zijn geboorteland Somalië ernstig gewond toen er een granaat in zijn huis gegooid werd.
In 1994 kwam hij naar Nederland en kwam hij in het AZC in Leeuwarden terecht. Daar kwam hij in aanraking met tafeltennis. Zijn actieve carrière is inmiddels voorbij, maar hij hoorde bij de top van de wereld.

Durven en doen

"Tafeltennis heeft mijn leven teruggebracht. Het is heel belangrijk voor mijn leven", zegt hij. Tahir hoopt andere mensen met zijn verhaal te inspireren. "Toen ik verlamd raakte wist ik ook niet wat ik moest doen. Ik wist toen niet welke kwaliteit ik had. Dus ik zou zeggen durven en doen."
© Omrop Fryslân
Magan Tahir over de campagne
Sport Fryslân hoopt uiteindelijk dat mensen met een beperking beter hun weg kunnen vinden naar sportverenigingen, maar ook dat ze de juiste materialen krijgen. "Ik wil misschien wel tennissen, maar hoe kom ik dan aan een speciale rolstoel daarvoor? Daar zit al gauw een prijskaartje aan van 10.000 euro en meer. Nu hebben we gelukkig een systeem in Fryslân met een uitleen", legt Anne Jochum de Vries, directeur van Sport Fryslân uit.
"Dat is in iedere gemeente, zodat ze een rolstoel kunnen proberen. Is dit dan de sport die ik leuk vind? Als dat niet zo is, dan kan er ook nog wat anders geprobeerd worden. Een handbike bijvoorbeeld", zegt De Vries. "Deze campagne is er ook voor bedoeld om meteen antwoorden te krijgen. Bij wie moet ik zijn? Hoe regelen we dat dan? En dan pakken wij het op."
Anne Jochum de Vries over de campagne