Durk Pool stopt per direct als Statenlid: VVD vindt dat hij te ver ging met nep-account

Durk Pool stopt per direct als lid van de Provinciale Staten voor de VVD. Woensdag kwam het Statenlid in opspraak nadat bekend werd dat hij uit naam van de FNP twitterde via een fake account.
Durk Pool stopt als Statenlid:
De Statenfractie van de VVD is donderdagochtend bijeen gekomen om te overleggen over de situatie. Pool heeft in de bijeenkomst aangegeven verantwoordelijk te zijn voor de nep-account op Twitter.

'Functioneren niet meer mogelijk'

In overleg is besloten dat Pool met zijn actie een grens heeft overschreven. Daarmee is het functioneren van Pool in de Provinciale Staten niet meer mogelijk, verklaart fractievoorzitter Klaas Kielstra uit naam van de VVD-fractie. Pool beëindigt per direct zijn werk en neemt op 20 april officieel afscheid van de Staten.
Durk Pool © Omrop Fryslân
De VVD-fractie betreurt de situatie. Voor de VVD kwam het account als een verrassing. De fractieleden geven wel een groot respect te hebben voor het politieke werk van Pool in de afgelopen jaren.
Fractievoorzitter Klaas Kielstra van VVD Fryslân (archieffoto) © Omrop Fryslân
Pool maakte in maart het account @fnpfoarfryslan aan. Het ging om een nep-account, met het logo van de FNP als profielfoto. Via het account werden berichten geplaatst over het standpunt van de FNP wat de komst van de wolf betreft. Pool retweete zichzelf met zijn persoonlijke account.
Durk Pool © Omrop Fryslân
Pool geeft toe achter het account te zitten. Hij verklaarde eerder aan de Leeuwarder Courant dat het uit frustratie vandaan kwam, dat het als een soort grap was bedoeld en dat hij er spijt van heeft. Pool heeft berichten van het account weggehaald en hoopte dat het daarmee klaar zou zijn.
Omrop Fryslân heeft ook contact gehad met Pool, maar hij was - mede om persoonlijke redenen - niet meer bereid om in de media een reactie te geven.

Sijbe Knol: "Persoonlijk drama"

Fractievoorzitter Sijbe Knol van de FNP spreekt van een persoonlijk drama. "Voor de mens is dit niet mooi, maar dit gedrag kon ook niet door de beugel. We hebben er alles aan gedaan om dit te voorkomen. Maar na ontkennen moest de partij wel naar voren stappen. Wij hopen dit niet weer mee te maken."
Fractievoorzitter Sijbe Knol van de FNP © Omrop Fryslân
Er zijn alleen maar verliezers, zegt Knol. "De persoon in kwestie, maar ook het aanzien van de politiek in Fryslân."

Hatelijke reacties

De FNP had woensdag in een verklaring al aangegeven dat de actie onacceptabel is. Uit naam van de partij werd er actief nepnieuws verspreid, schrijft de FNP.
De fractie kreeg er veel vragen over, maar ook hatelijke reacties en een opzegging. "Dat is heel ingewikkeld, dat kun je niet langer accepteren", zegt Knol. "We zijn geen wolvenfans, maar we hebben wel een realistisch standpunt binnen de wetgeving die er is. Dat vindt niet iedereen mooi. Als collega's van je dat op het spits drijven, en dan zijn dit de uitkomsten, dan kun je het niet accepteren. "

FNP 'geschrokken en teleurgesteld'

Na onderzoek bleek dat Pool achter het fake account zat. Knol heeft uit naam van de FNP-fractie melding gedaan bij de Statengriffie van de provincie.
"Wij zijn geschrokken en diep teleurgesteld", schreef de FNP in de verklaring.