'Stinkfabriek' Sumar en REC Harlingen in top 100 van stikstofuitstoters

Twee Friese bedrijven horen bij de honderd bedrijven in Nederland die de meeste stikstof produceren. Een boer in Eaststellingwerf staat in de 'top 100' van ammoniakbronnen.
Sonac in Sumar © Google Street View
De twee bedrijven die een hoop stikstof uitstoten, zijn Sonac in Sumar en de REC in Harlingen. Sonac staat op plek 70, de REC op 73.
Sonac - in de volksmond bekend als de 'stinkfabriek' - verwerkt slachtafval tot producten, zoals bijvoorbeeld dierenvoer. De REC is een afvaloven van Omrin.
De afvaloven in Harlingen © Omrop Fryslân, Joris Kalma
In de lijst met bedrijven die de meeste ammoniak uitstoten, staat een veehouderij in Eaststellingwerf op de 68e plek.
Dat blijkt uit antwoorden van de minister van Stikstof, Christianne van der Wal, op vragen van GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet.
Vanwege privacyredenen is bij de veehouderij niet bekend gemaakt om welk bedrijf het precies gaat.

Tata, Schiphol en Shell

De grootste uitstoters van stikstof zijn bekende namen, zoals Tata Steel, Schiphol en Shell.
Het is niet zo dat de bedrijven die het meeste uitstoten ook automatisch verantwoordelijk zijn voor de meeste stikstofneerslag.

Gevolgen natuur nog onduidelijk

Bromet wil ook weten welke natuurgebieden het meest geraakt worden door de uitstoot, maar daar kan de minister nog geen antwoord op geven. Informatie daarover moet nog beter worden samengesteld. Later moet dat helpen om goed in kaart te brengen waar het wel goed gaat en waar niet. En wat een goede aanpak kan zijn.